Menu

Umění podnikat se učí studenti z Přímky skutečnou praxí

25. 02. 2020

JA Czech (Junior Achievement Czech) je pobočkou nejstarší neziskové vzdělávací organizace na světě. U jejího vzniku v ČR stál v roce 1992 Tomáš Baťa ml. Uvedená organizace vzdělává studenty v oblasti podnikavosti a finanční gramotnosti.

Do projektu vstoupili před několika lety také studenti oboru Podnikání, obchod a služby ze znojemské střední školy na Přímětické.  Ve třetím ročníku zakládají své firmy. Je to nejen příležitost pro získávání a rozvoj dovedností nezbytných pro úspěšný start do reálného života a na trh práce, ale také impuls pro další vzdělávání a prohlubování ekonomických znalostí. Především však možnost vyzkoušet si skutečné podnikání v rámci školní výuky.
Studentským firmám se na Přímce od roku 2015 věnuje Mgr. Květoslava Pykalová. S budoucími podnikateli se každoročně účastní veletrhů studentských firem v Hradci Králové i v Praze. V letošním roce obdržela právě v Hradci Králové jako jediná z pedagogů ocenění  „Věrný účastník“ Veletrhu JA Firem. Dalším oceněním je stínování manažera v ČSOB na kterékoli pobočce. Paní učitelka se však rozhodla, že jej přenechá nejlepšímu manažerovi svých studentských firem.

A co výuka přináší učitelům JA firem? Nové znalosti a dovednosti v oblasti tvořivé práce se studenty, moderní způsoby výuky metodami učení formou činností, šanci obohatit výuku, aktivizovat studenty pomocí praktických programů a soutěží.
Ročně absolvuje programy JA Czech 10 000 studentů z 334 škol celé ČR. Za dvacet sedm let své existence má JA Czech více než 350 000 absolventů.

Na Přímce působily v minulosti tyto studentské firmy: 
2015/2016 - Primea Product - medové hrozny
2016/2017 - Paradis - výroba hořčice (MAJDA)
2017/2018 - Little Louisa - výroba sirupů a šalvějová lízátka
2018/2019 - Hillers - barvení hedvábných šátků a kravat
2019/2020 - Belima - sirupy (šípek, máta, lípa, bez, zázvor, jablko, pomeranč), Bland green - zeleninová směs, Des Perles - náramky z minerálních kamenů, LOCO - potisk triček z přírodní biobavlny.
Připravila Kateřina Kotoučová

www.sousoszn.cz

 

 

 



Archiv
for kids