Menu

Učitelé z Přímky spojili síly s kolegy ze Slovenska

02. 01. 2023

V letošních podzimních měsících se po několika letech setkali učitelé ze SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s. r. o se svými kolegy z HALMy (Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš). Tímto setkáním v rámci projektu INTERREG, jehož realizátorem jsou právě slovenští učitelé, tak došlo k nové výměně zkušeností v oblasti gastronomie. A jak jinak utužovat vztahy a navazovat přátelství, než díky dobrému jídlu a pití? Setkání a návštěv se v průběhu podzimu 2022 uskutečnilo několik. 


„Během měsíce října nás navštívili slovenští kolegové ve Znojmě a měli možnost nejen poznat naši školu a město, ale také načerpat novou inspiraci a podněty pro svoji práci. Společně s panem zástupcem pro odborný výcvik, Bc. Martinem Bendou, jsme pro návštěvníky zajistili prohlídku pivovaru v nedalekých Hnanicích, samozřejmě s odborným výkladem a ochutnávkou. Naši hosté dále poznali zázemí znojemských hotelů a restaurací - Hotel Premium a Hotel Vinice Hnanice. Loucký Klášter a s ním spojené vinařství Znovín či vinařství Hort nesměly na programu také chybět. Tato čtyřdenní odborná kooperace byla zakončena skvělou zážitkovou gastronomií ve Vinařství Piálek & Jägr, kde pro nás bylo připraveno výborné snoubení pokrmů a vína. Myslím si, že nejzajímavější byla pro naše zahraniční přátele sommeliérská část. A to od pěstování vína, přes sklizeň a výrobu, až po degustaci nejlepších znojemských odrůd,“
uvádí Mgr. Zuzana Sedláková, která se po celou dobu o kolegy ze Slovenska s panem Bendou starala.

Za několik týdnů se vydali Znojmáci na Slovensko. „Slovenský program byl velmi rozsáhlý. Měli jsme možnost vidět školu, kde naši kolegové vyučují a navštívit i odborné gastronomické učebny, ve kterých žáci trénují se svými učiteli. Mimo jiné jsme, díky poloze Liptovského Mikuláše, navštívili také několik vysokohorských hotelů. Zaměření hotelů je zde zcela jiné než u nás ve Znojmě,“ podělil se o své dojmy Bc. Martin Benda.

„Pro mě byla velmi zajímavá a myslím, že i pro mé kolegy, návštěva biofarmy, která se zabývá chovem krav a výrobou sýrů. A nejen to! Farma si také vyrábí svůj čaj a bylinné produkty. Díky našim slovenským kolegům jsme měli možnost místní produkty i ochutnat,” uvádí Mgr. Markéta Kselíková, vedoucí oboru Kuchař-číšník.


Vzájemná spolupráce vyvrcholila 23. listopadu 2022 v Liptovském Mikuláši. Do tohoto krásného města se za svými přáteli vydali znojemští učitelé i se svými žáky, kteří zde měli možnost předvést servis moravského vína, následovala výměna tradičních receptů české kuchyně s recepty slovenské kuchyně, které byly skloubeny a vydány v podobě brožury. 









Odborná učitelka Mgr. Věra Kuchařová vnímá spolupráci se Slovenskem následovně: „Za tuto kooperaci jsme nesmírně vděční a věříme, že nás výměna zkušeností opět posunula v odborných znalostech o kus dále. Ze Slovenska si odvážíme nejen poznatky, ale i krásné vzpomínky a nová přátelství.“
Připravila Zuzana Sedláková.

www.sousoszn.cz
 



Archiv