Menu

Učitelé z Přímky spojili síly s kolegy ze Slovenska

02. 01. 2023

V letošních podzimních měsících se po několika letech setkali učitelé ze SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s. r. o se svými kolegy z HALMy (Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš). Tímto setkáním v rámci projektu INTERREG, jehož realizátorem jsou právě slovenští učitelé, tak došlo k nové výměně zkušeností v oblasti gastronomie. A jak jinak utužovat vztahy a navazovat přátelství, než díky dobrému jídlu a pití? Setkání a návštěv se v průběhu podzimu 2022 uskutečnilo několik. 


„Během měsíce října nás navštívili slovenští kolegové ve Znojmě a měli možnost nejen poznat naši školu a město, ale také načerpat novou inspiraci a podněty pro svoji práci. Společně s panem zástupcem pro odborný výcvik, Bc. Martinem Bendou, jsme pro návštěvníky zajistili prohlídku pivovaru v nedalekých Hnanicích, samozřejmě s odborným výkladem a ochutnávkou. Naši hosté dále poznali zázemí znojemských hotelů a restaurací - Hotel Premium a Hotel Vinice Hnanice. Loucký Klášter a s ním spojené vinařství Znovín či vinařství Hort nesměly na programu také chybět. Tato čtyřdenní odborná kooperace byla zakončena skvělou zážitkovou gastronomií ve Vinařství Piálek & Jägr, kde pro nás bylo připraveno výborné snoubení pokrmů a vína. Myslím si, že nejzajímavější byla pro naše zahraniční přátele sommeliérská část. A to od pěstování vína, přes sklizeň a výrobu, až po degustaci nejlepších znojemských odrůd,“
uvádí Mgr. Zuzana Sedláková, která se po celou dobu o kolegy ze Slovenska s panem Bendou starala.

Za několik týdnů se vydali Znojmáci na Slovensko. „Slovenský program byl velmi rozsáhlý. Měli jsme možnost vidět školu, kde naši kolegové vyučují a navštívit i odborné gastronomické učebny, ve kterých žáci trénují se svými učiteli. Mimo jiné jsme, díky poloze Liptovského Mikuláše, navštívili také několik vysokohorských hotelů. Zaměření hotelů je zde zcela jiné než u nás ve Znojmě,“ podělil se o své dojmy Bc. Martin Benda.

„Pro mě byla velmi zajímavá a myslím, že i pro mé kolegy, návštěva biofarmy, která se zabývá chovem krav a výrobou sýrů. A nejen to! Farma si také vyrábí svůj čaj a bylinné produkty. Díky našim slovenským kolegům jsme měli možnost místní produkty i ochutnat,” uvádí Mgr. Markéta Kselíková, vedoucí oboru Kuchař-číšník.


Vzájemná spolupráce vyvrcholila 23. listopadu 2022 v Liptovském Mikuláši. Do tohoto krásného města se za svými přáteli vydali znojemští učitelé i se svými žáky, kteří zde měli možnost předvést servis moravského vína, následovala výměna tradičních receptů české kuchyně s recepty slovenské kuchyně, které byly skloubeny a vydány v podobě brožury. 









Odborná učitelka Mgr. Věra Kuchařová vnímá spolupráci se Slovenskem následovně: „Za tuto kooperaci jsme nesmírně vděční a věříme, že nás výměna zkušeností opět posunula v odborných znalostech o kus dále. Ze Slovenska si odvážíme nejen poznatky, ale i krásné vzpomínky a nová přátelství.“
Připravila Zuzana Sedláková.

www.sousoszn.cz
 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv
food art festival
Climbing World Cup Prague
rum fest