Menu

Příměstský tábor Přímka 2022 – žáci skvěle zastali role učitelů

15. 07. 2022

dwsa_4

Příměstský tábor 2022 byl v SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. odstartován 11. července 2022. Tři dny probíhaly ve znamení práce se dřevem a rozmanitých volnočasových aktivit, v hlavní roli vystupovali odborníci oborů Truhlář a Cestovní ruch. Cílovou skupinou jsou žáci 1. stupně základních škol. Letos si vyrobili stojan na láhve a pokladničku ve tvaru domečku. V srpnu se účastníci mohou těšit na práci s kovem a aktivity související s dopravou, štafetu převezmou automechanici.


„Dobří holubi se nám vracejí, z celkového počtu je to dobrá polovina. Tak to máme radost, je vidět, že děti byly spokojené! Loni si odnesly hmyzí hotel nebo krmítko pro ptáčky, letos jim přibydou stojan na láhve a pokladnička ve tvaru domečku. Máme tu 11 dětí, prvňáky až páťáky.  Své dovednosti jim předávají naši učni truhláři, Patrik Ištvánek z TR2.A a Vojtěch Gala z TR1.A. Kluci byli dětem skvělými rádci, já jen koordinuji. Je skvělé vidět, jak se do rolí mistrů krásně vžili, to je pro učitele největší pochvala,“ představil 1. běh příměstského tábora Pavel Dvořák, vedoucí oboru Truhlář SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.

„S Jardou Hellingerem máme na starosti volnočasové aktivity. Reagujeme vždy na instrukce truhlářů, v dílně jim necháváme vždy určitý počet dětí, které pracují na svém výrobku. S ostatními hrajeme různé hry, využíváme školní tělocvičnu a venkovní hřiště. První den jsme zahájili seznamovacími hrami, odpoledne jsme šli na vycházku Gránickým údolím. U prvního úkolu jsme se nasmáli! Bylo to skákání v pytlích, soutěžily jsme dvě skupiny proti sobě, moje a Jardova. Jardovi hned děti daly přezdívku Jágr, ale brzy se ujala lepší. V zápalu boje se totiž Prokop naštval, nebylo prý fér, že skákal proti velkému Jardovi! A tak se o děti staráme já a Velký Jarda,“ s úsměvem prozradila Tereza Zábranská, žákyně oboru Cestovní ruch.

„Mně se zase vybaví soutěž v zatloukání hřebíků. V rychlosti vyhrál Ondra, v přesnosti neboli v estetickém zatlučení zase Esterka. Také je hezké vidět, jak práci v truhlářské dílně brali vážně. Marek přišel v pracovních kalhotách, nemusel ani říkat, že pracovat je zvyklý a že ho to tu baví. A tak je to správné, každý zde zažije pocit úspěchu. Aleš zase zabodoval v soutěži, kdy jsme si dávali různé úkoly a vypadalo to, že nemá konce. Zavelel, abychom vylezli na vysoký strom a vysvlékli se do naha. Rázem všichni prohráli a soutěž ukončená! Cestou přes město jsme hráli bombu, kdy si na toto slovo museli všichni čupnout. Užívali jsme si, jak se kolemjdoucí smáli s námi! S dětmi prostě bylo moc fajn, na každé budu mít nějakou konkrétní vzpomínku,“ sdělila lektorka Barbora Matyščáková.

Nechme tedy promluvit samotné účastníky tábora, ať se podělí se svými zážitky:
Aleš: „Líbilo se mi vyrábění stojanu i domku i natírání, pak to, jak jsme s Ondrou ostatní učili skládat Rubikovu kostku, v tělocvičně fotbal – hrály s námi i holky a docela jim to šlo.“

Bára: „Pokladnička je krásná a vůbec každé vyrábění se mi moc líbilo. Stojan jsme nenatírali, ten je přírodní. Domeček jsem natřela nahnědo a střechu načerveno. Esterka si nabarvila jen střechu, někteří kluci mají zase domeček celý hnědý. Každý, jak chtěl. A bylo fajn, že jsme mezi tou vší prací hráli hry a chodili do tělocvičny, nejlepší byl asi volejbal.“



Ester: „Bára nám vysvětlila, jak se hraje na slepou bábu. Začínala Pepča s mikinou na očích, roztočila se a při nebezpečí jsme křičeli STOP a rozběhli jsme se. A Pepča chytila jako první mě a já pak zase ji, bylo to srandovní! Pepča pak chytila Mikuláše, který byl podle Pepiny jak utržený ze řetězu! Když jsme hráli Aktivity, jako jediná jsem měla 3 body, všichni poznali, co jsem předváděla pantomimou, malováním a slovem. Měla jsem štěstí na zadání, pantomimou ryba, malováním mozek a slovem kniha. Všichni ostatní měli jen 2 body, nepoznali třeba Aldovo namalované topení, Ondrův kohoutek u umyvadla, Bářin včelí úl, Markovy zuby a Štěpánův oheň. Toto byla docela těžká soutěž! Vyrábění mě bavilo všechno, stojan, co má být na víno, si dám do svého pokojíku a budu si tam dávat svoje pití, pokladničku si postavím na skříňku, líbí se mi, že jsem si nechala přírodní, jen s červenou střechou, že si ji můžu zamknout, aspoň mi tam brácha nepoleze! I fotbal mě bavil, kluci nás učili.

Josefína: „My jsme s Ester dostaly nejvíc bodů za tanec a vlastní zpěv v němčině, porota ocenila, že jsme byly originální. Talentmánie nás bavila hodně! A z vyrábění bylo nejlepší barvení domečku, i to obrušování dohladka mě bavilo a pak jak jsme šli na raut!“

Marek: „Domeček jsem měl vyrobený nejrychleji. Druhá byla Ester, pak Bára, Pepča, Prokop… A všem se nám povedl, je krásný, máme z něj velikou radost! Šmirglování mi šlo od ruky, to byla na celém tom vyrábění nejhorší práce. Truhlařina mě baví a kluci i pan učitel nám moc pomáhali.

Marek a Roman: „V soutěži Talentmánie jsme si spolu připravili tanec na písničku od skupiny Mirai, připojil se k nám i Štěpán, který dokonce předtím sám tančil jako Dope. Je fajn, jak jsme se tu všichni skamarádili. Užili jsme si to tu. Těšíme se, až si doma vystavíme pokladničku domeček, ten se nám moc líbí. Však byl taky pracnější než stojan na víno! Ošmirglovat, slepit, všechno musí být přesné, pak nabarvit a nepokapat…, truhlařina je fuška!

Mikuláš: „Moc se mi líbí stojan, dám ho taťkovi na pivo! A když jsem barvil domeček, to se mi líbilo. Střechu jsem si natřel nahnědo jako Ondra, chtěli jsme mít chatu! To bylo lepší než šmirglování, to trvalo dlouho a ošmirgloval jsem si i nehty! Z her byl nejlepší fotbal s Ondrou a Alešem! A možná bych přišel i v srpnu, prý jsou ještě 2 volná místa. Jedno si zarezervoval Marek, druhé by bylo pro mě. Musím se domluvit s mamkou a taťkou!

Ondra: „Nejlepší bylo, jak jsem vyhrál v židličkované a pak jsme s Aldou při soutěži Talentmánie dostali maximum bodů za stylové fotbalové nahrávky! Ze sportovních her jasně fotbal a v lese schovka! A vyrábění nás samozřejmě taky bavilo! Stojan dám rodičům – na víno.
Prokop: „Co bylo nejlepší? Malování domečku a vůbec celé vyrábění. Fotbal i raut!

Sandra: „Mně se moc povedla ta pokladnička, má hezká dvířka se zámečkem. Fotbal s klukama mě bavil moc. Vůbec všechny seznamovací hry, co měly Bára a Terka s Jardou připravené, byly bezvadné! A ten raut, to bylo dobrot! Ta učebna stolničení by se měla přejmenovat na učebnu dobrého jídla, to už jsme říkali loni!

Štěpán: „Mně se líbilo ÚPLNĚ VŠECHNO!

Barbora, Ester, Sandra, Ondra, Aleš a Roman: „Už se těšíme na 22. srpen, jsme přihlášeni i na 2. běh.

Velmi si vážíme pochvalných slov od rodičů:
„Velice děkujeme za tuto aktivitu, jste skvělí. Marek nikdy na žádném táboře nebyl a u vás je velmi spokojený. Ty tři dny jsou tak akorát, i pro děti, určitě i pro vás. Děkuji za to, jak se synovi věnujete, i za to, jak se věnujete nám, rodičům. Měla jsem trošku obavy, ale teď můžu jen chválit. A ty výrobky, které si donesl, to je nádhera! Na srpnový běh přihlášený není, ale pokud by bylo místo, asi ho znovu využijeme,Ing. Ivana Besednjaková

„Vážení organizátoři příměstského tábora, chtěla bych Vám srdečně poděkovat za perfektní a bezchybnou přípravu celé akce. Dcera přijela každý den nadšená, spokojená a myslím, že můžu mluvit za velký počet rodičů, s nimiž jsem mluvila. Dcera byla nejen zabavená, ale i se něco nového naučila, o čemž mi s nadšením vyprávěla - jak vyráběli dřevěný stojánek a pokladničku nebo jak se první den seznamovali. Poznala spoustu nových kamarádů a zároveň některé znala z loňského roku, kdy se také účastnila. Pokud byste do budoucna zase něco pořádali, rádi budeme u toho! Moc děkuji,Mgr. Ivona Vítková

Hlavní koordinátorka projektu Mgr. Lucie Pláňková doplňuje: „Do této aktivity probíhající v rámci projektu Implementace KAP JMK II (reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017177) se škola zapojila v září 2020 a i přes covidová omezení se nám daří plnit plánované aktivity, k nimž jsme se zavázali. Probíhají kroužky pro žáky střední školy, příměstské tábory, polytechnické výstavy i exkurze. Vybavení, stroje i materiál využíváme také pro sdílení odborné učebny pro partnerské základní školy. Těší nás zájem o spolupráci ze strany základních škol. O získané zkušenosti jsme se mohli podělit i s partnery projektu, kteří naši školu v dubnu 2022 navštívili. Příklady dobré praxe jim představili členové realizačního týmu P11, žáci naší školy, pedagogové základních škol nebo rodiče účastníků. Před námi je poslední rok projektu a věříme, že i ten bude plný kreativity, nápadů a polytechniky.“

Aleš, Barbora, Ester, Josefína, Marek, Mikuláš, Ondřej, Prokop, Roman, Sandra a Štěpán. Všichni si hrdě odnášeli vlastnoručně vyrobené stojany a pokladničky a také spoustu zážitků s novými kamarády. Výrobky ze dřeva jsou opravdu na profesionální úrovni – však na výrobu dohlíželi mistři truhláři z Přímky!
Připravila Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz



Archiv