Menu

Účastníci The America's Cup dorazili do Chorvatska

23. 05. 2018

Šibenik je připraven na námořní akci roku. Poprvé v historii bude jachtařský přístav D-Marin Mandalina na prestižní regatě třídy TP52 hostí nejlepší světové jachtaře a uznávané podnikatele. Všech 13 jachet již dorazilo do Chorvatska, posádky se plaví v šibenických vodách a 22. května oficiální tréninkovou regatou začal Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Week. Příjezd několikanásobných olympijských vítězů, jako jsou Sir Ben Ainslie, Robert Scheidt a Santiago Lange, účastníci a vítězové Poháru Ameriky a závodu Volvo Ocean Race, a vážených podnikatelů bude mít pozitivní dopad i na cestovní ruch. Chorvatsko se pořádáním nejsilnější světové jachtařské série ještě více vyprofiluje jako země stvořená pro plavbu a rekreační jachting.
„Velké mezinárodní akce mají osvědčeně mimořádnou propagační hodnotu pro celý chorvatský cestovní ruch. Naše zachovaná příroda a moře s ostrovy vyzdvihují to nejkrásnější, co Chorvatsko má, a představují mimořádně bohatou zdrojovou základnu, která řadí naši zemi na samou špičku destinací námořní turistiky. Jelikož je řeč o jedné z nejprestižnějších regat na světě, jsme hrdými partnery projektu, jehož prostřednictvím se ze Šibeniku, Zadaru, ale i celého Chorvatska stane jachtařské centrum světa,“ řekl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.
Letošní ročník TP52 SUPER SERIES již dostal přezdívku „Pohár Ameriky v malém“, protože právě tato třída poslouží jachtařům a majitelům jako příprava v boji o nejstarší sportovní trofej na světě. Tři vyzyvatelé, mezi nimiž jsou legendární Pradina Luna Rossa, American Magic a britský tým vedený Sirem Benem Ainsliem, v Chorvatsku prakticky položí základní kámen pro Auckland 2021. Regaty třídy TP52 se konají v prestižních destinacích, jako je Porto Cerva, Key West, Capri, Miami. Svět nyní oběhnou i fotografie chorvatských přírodních krás.
„Ačkoli je při této prestižní události pozornost zaostřena na jachting, je stále řeč o výrazně velké propagaci Šibeniku, ale i celého Chorvatska, poněvadž do našeho města přijíždí mnoho uznávaných lidí z podnikatelského světa, olympijští vítězové a vítězové nejvýznamnějších světových regat. Obyvatelé Šibeniku a všichni naši hosté budou moci být svědky prvotřídní a mimořádně důležité sportovně-turistické události, která se pozitivně odrazí na výsledcích cestovního ruchu v Šibeniku, ale i obraze Šibeniku ve světě,“ zdůraznil starosta Šibeniku Željko Burić.
Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Week v jachtařském přístavu D-Marin Mandalina potrvá do 27. května. Od středy do neděle je naplánováno konání deseti plaveb a oficiální start je každý den ve 13.00 hodin. Nejlepší světoví jachtaři zůstávají v Chorvatsku i příští měsíc, protože jachtařský přístav D-Marin Dalmacija bude od 20. do 24. června hostit regatu 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cup.
Připravila Jelena Bilić. 

http://chorvatsko.hr



Archiv
for kids