Menu

Trojská botanická zahrada nabízí přednášky pro veřejnost zdarma

04. 02. 2022

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila i na letošní rok cyklus oblíbených přednášek pro veřejnost. Ty budou zahájeny už 10. února. Prvním tématem budou ohrožené druhy rostlin, a to jak naše domácí, z území Česka, tak ze světa. Na ožehavé otázky ochrany a záchrany odpoví kurátor botanické zahrady RNDr. Vlastík Rybka, Ph.D. Na další botanická témata se zájemci mohou těšit vždy po týdnu, až do 17. března. V letošním roce se celý cyklus uskuteční on-line. Přednášky jsou určeny laikům i odborníkům a díky podpoře generálního partnera, značky Hyundai, se jich zájemci mohou zúčastnit zdarma.

„Vzhledem k tomu, že pandemická situace je stále proměnlivá a zajímavé přednášky chceme zpřístupnit co nejširšímu publiku, vsadili jsme na zkušenost z loňského roku a všechny přednášky připravujeme on-line. O botanické přednášky předních odborníků, ať už přímo z naší botanické zahrady nebo externích, je velký zájem. Letos navíc, díky velké podpoře našeho generálního partnera, společnosti Hyundai Motor Czech, můžeme všechny přednášky zájemcům zpřístupnit zdarma. Za to také patří našemu partnerovi velký dík,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Od ohrožených druhů přes pivoňky až k historickému herbáři
Termíny a témata přednášek jsou zveřejněny na webových stránkách botanické zahrady a jejich prostřednictvím se také zájemci mohou přihlašovat. V první přednášce na téma Můžeme zachránit ohrožené druhy rostlin?!, která se uskuteční ve čtvrtek 10. února, pohovoří RNDr. Vlastík Rybka, Ph.D., kurátor Botanické zahrady hl. m. Prahy: „Vymírání druhů je přirozený přírodní proces, v posledním tisíciletí však bohužel notně urychlený činností člověka. Přitom problematika vymírání rostlin není příliš známá, většina poučených laiků umí pojmenovat nějakého vyhynulého živočicha, ale znalost vymřelých druhů rostlin je na poměrně nízké úrovni a sahá ponejvíce k prvohorním stromovým přesličkám. V přednášce si povšimneme rozsahu vymírání a jeho rozmístění na světě, více druhů vymírá na menších ostrovech, kde mají jen malé populace a jsou citlivé i na relativně drobné změny.“ Přednáška bude založena na prezentaci konkrétních příkladů druhů z Česka i ze světa.

V dalších přednáškách zazní informace o původních druzích stromů v Česku, mrazuvzdorných opunciích, budou se věnovat pivoňkám a ohrožení a ochraně orchidejí. Cyklus přednášek uzavře povídání o „zeleném“ renesančním pokladu – historickém herbáři, který byl nalezen v Broumovském klášteře. Přednášky se konají vždy ve čtvrtek od 17:30.

Orchideje, motýli a další oblíbené akce v botanické zahradě
Trojská botanická zahrada si i na letošní rok připravila bohatý program. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbenou výstavu orchidejí „Orchideje šesti světadílů“, která se uskuteční od 4. do 20. března. V rámci expozice se ve skleníku Fata Morgana představí nádherné, vzácné a často i ohrožené květiny z různých koutů naší planety. V dubnu se skleníkem Fata Morgana opět rozletí exotičtí motýli. Jedna z nejoblíbenějších akcí zahrady se koná od 7. dubna do 25. května. Ani letos nebude chybět výstava bonsají, výstava dýní s velkou Halloweenskou akcí nebo tradiční vinobraní.

Generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech
Společnost Huyndai Motor Czech podporuje rozvoj botanické zahrady a její vzdělávací aktivity zaměřené zejména na téma ochrany životního prostředí a udržitelnosti.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/
www.hyundai.cz



Archiv