Menu

Tekuté ovoce, euforie v lahvi

26. 08. 2019

Téměř všechny druhy peckovin, ale i lesní ovoce, jádroviny a mnoho dalších, mají jednu sympatickou vlastnost. Po speciální přípravě – zakvašování z nich lze procesem, zvaným destilace, získat znamenité ovocné pálenky. Nebo destiláty či spirity, zní-li vám to lépe. Protože dar úrod rozmanitého ovoce má i Česko, proto se zde ovocné pálenky těšily a těší velké oblibě dodnes.



Historie destilačního procesu je stará. Jedna z teorií mluví o dálném východě coby vzniku destilování. Kdo však poprvé okusil ostrý nápoj vyvolávající duševní euforii a stavy blaženosti a tuto zkušenost premiérově využil k vypálení náhodně či cíleně zkvašeného ovoce, to asi nezjistíme. Pravdou je jedno. Původně od osmého století lékaři a mnichy využívané destiláty, coby Aqua Vitae – tedy živá voda, původně jako lék, se velice brzy potom staly vyhledávaným zdrojem veselí, mnohdy až bezbřehého. Ona to vlastně jakási živá voda je, jen s velice krátkou působností.

U nás se tato libůstka ujala údajně za vlády Lucemburků. První pálenky vznikaly z hroznů révy – prý z vín i zkažených. Postupně se jako zdroje bází pro pálení začalo používat trnek, jablek a hrušek, na Moravě i švestek a dalšího ovoce. Zrodil se dokonce cech vinopalníků, a pálilo se o sto šest. V rudolfínské době, jakkoliv se alchymisté právě destilací pokoušeli pro císaře připravit elixír života, byly destiláty coby nápoje ďáblovy některé dny v týdnu zakázány.



Po dlouhý čas po druhé světové válce se situace u nás jevila tak, jako by se národ od ovocných destilátů odklonil, a jejich renomé zachraňovaly státem zkonfiskované rodinné firmy, vzniklé během předchozího období boomu. Domácí pálenice ale fungovaly po celý čas. V roce 1989 ožily v podobě pěstitelských, díky restitucím také znovu v plném jasu zazářily osvědčené značky.

Počet pálenic v posledním čase roste. V roce 2018 jich bylo registrováno 540 s meziročním nárůstem v předchozích letech až 25 %. Nepálí se jenom švestky. V naší asi nejslavnější vinopalně ve Vizovicích zpracovávají také zvláštní jablíčka Moravská jadernička, mirabelky, višně, jahody, maliny. Také méně známé kdoule či plané trnky. Ale i pivo, červený jeřáb, a zvláštní fenomén, mnohými vzývaný jako nejlepší základ pro destilaci, oskeruše.  Sady hrušní mají vizovičtí v Argentině, a nemýlím-li se, palírnu provozují i v Chile.

Nová destilerka se zrodila také v metropoli. V malebném jakoby z Francie přestěhovaném "malém chateau" Salabka vznikla vedle vinařství i komorní pálenice, kde se rodí pět druhů znamenitých ovocných pálenek.

Sečteno, podtrženo: velké, ale i ty malé pálenice u nás se starají o to, aby rodinné stříbro českého vinopalnictví znovu zazářilo nejvyšším leskem.
Připravil Milan Ballík.

www.czechspecials.cz



Nepřehlédněte


Doprava

Letiště Praha láká cestující do zajímavých destinací po Evropě

Nová marketingová kampaň Letiště Praha podpoří během celého letošního roku výjezdový cestovní ruch a celou řadu zajímavých destinací v Evropě.

29. 01. 2019

číst dál


Mice Z domova

Travelcon a Travelfest

Akce, které se zařadily mezi nejvýznamnější v Česku, se uskuteční ve čtvrtek 25. a v pátek 26. dubna na výstavišti v Českých Budějovicích.

12. 02. 2019

číst dál


Czech specials new
Restaurace Novoměstský pivovar