Menu

Slavnostní „Roll out“ nového letounu ŘLP ČR, s.p.

11. 12. 2018

Na letišti v Braunschweigu se dnes zástupci Řízení letového provozu České republiky, s.p. zúčastnili slavnostního „roll out“  nového letounu Beechcraft King Air 350 pro letové ověřování leteckých pozemních zařízení v oficiální livreji podniku. Předání letounu je plánováno na 18. prosince 2018 na Letišti Václava Havla v Praze.

ltadla

Letoun s budoucí českou rejstříkovou značkou OK - ANS je jedním ze dvou nových strojů, které ŘLP ČR, s.p. zakoupil na základě smlouvy s německou společností Aerodata AG z roku 2017. Pro společnost Aerodata AG je smlouva s podnikem jedna z největších, kterou v této oblasti realizovala. Oba letouny představují technologickou špičku v oblasti svého budoucího působení a budou primárně využívány k letovému ověřování leteckých pozemních zařízení podniku, Armády České republiky a ostatních českých externích subjektů.
Volná kapacita kalibrační letky bude jako v minulosti nabízena zahraničním zákazníkům ze Španělska, Polska, Lotyšska, Tanzanie, Kuby, Uzbekistánu a dalších států. Výbava letounů umožňuje jejich nasazení téměř kdekoliv na světě a schopnost ověřit naprostou většinu v současnosti používaných technologií v letectví.
Začátek provozu prvního z letadel je plánován na leden 2019 po dokončení všech nutných administrativních kroků. Druhý letoun by měl podnik převzít v souladu s harmonogramem v prosinci 2019. Cena obou letounů včetně zabudovaných měřících zařízení činí 24 933 000 EUR a zahrnuje náklady na údržbu letounů, měřících zařízení a výcviku pilotů. Zajímavostí je, že technologická zástavba letounu OK – ANS měřícím zařízením je symbolicky v pořadí 100. úspěšnou realizací tohoto druhu společnosti Aerodata AG.
„Nové letouny pro naši kalibrační letku představují zcela určitě milník v oblasti našeho komerčního působení. Budeme schopni prostřednictvím moderních letounů a technologicky špičkového vybavení na jejich palubách poskytovat měřící lety pro potřeby podniku a být i nadále schopni se prosazovat na zahraničním trhu„ uvedl při této příležitosti generální ředitel ŘLP ČR, s.p. Jan Klas.

Technické informace:
Posádka                                             2
Celková délka                                 14,22 m
Rozpětí                                            17,65 m
Výška                                                    37 m
Maximální vzletová hmotnost    6 804 kg
Maximální dolet                           3 345 km
Cestovní rychlost                            578 km/h

Připravil Richar Klíma. 

www.rlp.cz



Archiv