Stačí tak málo: jen zavřít oči a představit si chuť a vůni doma pečeného chleba s lahodným máslem a solí. Jak se vlastně máslo dělalo a kolikrát týdne naše prababičky roztápěly pece? To vše se lze dozvědět v Minimuzeu másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou.
Krátká výprava za tímto cílem podél Lužické Nisy je pohodovým výletem pro celou rodinu. Začíná na nádraží v Chrastavě, kde je možné zaparkovat. Modrá značka ve směru na Bílý Kostel nad Nisou pak od železniční stanice zavede přímo k muzeu.
Prohlídku je třeba si dopředu domluvit na telefonním čísle 603 149 444. Na návštěvníky tu čeká řada zajímavostí, dozvědí se například, na co se používaly klapačka, smetaník, krajáče a další dodnes funkční exponátů. Nalézá se tu vše, co souviselo nejen s výrobou másla, tvarohu a tvarůžků, ale také chlebový koutek a na zahradě funkční replika staré pece na pečení chleba.
„Možná někdo zkoušel vyrobit máslo doma. Já ano, ale moc slavně to nedopadlo. Podruhé, když jsem měla mléko přímo z farmy, které bylo plné tuku, už to bylo lepší. Je zajímavé vidět, jaké nástroje se k výrobě másla používaly,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Po návštěvě je možné zajít si v Bílém Kostele na zmrzlinu nebo si zacvičit na tamních venkovních nástrojích. Pokud po návratu do Chrastavy zbude čas, lze doporučit návštěvu Hasičského muzea. Místní expozice patří k největším svého druhu v České republice. Kromě jiného tu mají například hasičskou přilbu, kterou muzeu daroval záchranář Thomas Coleman. Ten se 11. září podílel na záchraně lidských životů při pádu věží Světového obchodního centra v New Yorku.
Trasa v délce 6,2 kilometru je vhodná i pro rodiny s kočárky a malými dětmi. Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/facobapobu. Připravil Jan Mikulička.
Dominikánská republika je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři a cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Pojďme...