Menu

Skotsko a skvělou whisky si můžete užít po celý rok

04. 10. 2017

Skotsko – nejlepší malá země na světě. Tento slogan vás uvítá na letišti v Edinburghu a nelze jinak než s ním souhlasit. Skotsko je obdarované nádhernou přírodou, skvělými lidmi a nekompromisně nejlepší whisky. Určitě je to krajina, kam se alespoň jednou za život musíte jet podívat a rozhodně byste při této návštěvě neměli minout palírnu pravé skotské. Nahlédněte s námi za zdi léty prozkoušené destilerie Cardhu, kde se v šesti kotlích pálí whisky také pro Johnnieho Walkera.

K návštěvě Skotska se hodí kterékoli roční období. Skotské léto je mírné, stejně tak i zima, která se podobá spíše našemu podzimu. Závisí tedy především na tom, co chcete ve Skotsku podnikat. Určitě byste však neměli vynechat návštěvu nějaké palírny pravé skotské whisky.

Skotské whisky, jež je národním nápojem a vyrábí se zhruba od 15. století, říkají Skotové „uisge beatha“, neboli „voda života“. Objednat si ji můžete nejen v nablýskaných barech, ale i v obyčejných pubech v těch nejzapadlejších koutech Skotské vysočiny. Palírnu whisky zde totiž najdete snad na každém rohu.

Malebné prostředí Speyside v okolí řeky Spey ukrývá léty prozkoušenou destilerii Cardhu. Tato palírna je jediným lihovarem, který k dokonalosti dovedla žena, a to Helen Cumming. Helen byla bezdětná, proto následně svůj lihovar, který se proslavil whisky s „hedvábnou chutí“, jak dodnes uznávají i největší odborníci, předala své švagrové Elisabeth. Ta následně v roce 1893 uskutečnila skvělý obchod, když palírnu prodala lihovaru Johnnie Walker. Whisky z Cardhu můžete najít například i v Johnnie Walker Red Label, nejprodávanější whisce na světě, ze které se míchají skvělé koktejly.

Destilerie Cardhu nabízí několik prohlídkových okruhů. V návštěvnickém centru se pravidelně konají degustace nebo food pairing akce, při kterých příchozí ochutnávají whisky v kombinacích s jídlem. Lze zde samozřejmě zakoupit whisky Johnnieho Walkera nebo všechny druhy whisky Cardhu. V okolí palírny Cardhu najdete i spoustu krásných míst, komfortně vybavené hotely a malebné hospůdky. Tak tedy neváhejte a navštivte krajinu, která vám nabídne nejen překrásné přírodní scenérie, ale i spoustu degustačních zážitků. Šťastnou cestu a „sláinte!“ Na zdraví!

Připravila Zuzana Hanušová

 

johnnie-walker-red--cola_36633680313_oProduktový tip: Johnnie Walker Red Label s Colou

Vychutnejte si kořeněnou a osvěžující whisky Johnnie Walker Red Label s colou. Věděli jste, že tento blend skotské whisky byl vytvořen speciálně do míchaných drinků a je k tomuto účelu nejlepší z celé „rodiny“ whisky Johnnieho Walkera?

Na jednu porci budete potřebovat:
25 ml Johnnie Walker Red Label
75 ml Coly
Limetku

Postup:
Naplňte vysokou sklenku kostkami ledu a přidejte 25 ml Johnnie Walker Red Label. Přilejte 75 ml coly a na závěr ozdobte limetkou.

 

 



Archiv