Menu

Severovýchod Slovenska na podzim a v zimě

06. 11. 2018

V zimě mají příznivci vojenské historie na severovýchodě Slovenska omezené možnosti seznamování se s touto zajímavou kapitolou osvobozování Slovenska. Hlavní sezona trvá od 1. května do 15. října, pak Vojenské historické muzeum, Muzejní oddělení Svidník, některé atrakce omezí. Uzavřená je vyhlídková věž na Dukle i samotný Památník Československé armády na Dukle, který je přírodním areálem, národní kulturní památkou a patří k nejnavštěvovanějším místům regionu.

tanky


Vojenské muzeum s expozicí

je naštěstí pro turisty je celoročně otevřeno přímo ve Svidníku. Časy otevření se však různí a je třeba si na to dát pozor. V období 16. října až 30. listopadu a 1. dubna až 30. dubna mají otevřeno v úterý až pátek od 9:00 do 15:00 hod., v sobotu a neděli od 11:00 do 15:00. V období 1. prosince až 31. března v úterý až pátek mají otevřeno od 9:00 do 15:00 hod., ale v sobotu, neděli a během státních svátků mají zavřeno. V parku nedaleko muzea se nachází externí expozice těžké vojenské techniky, u které se s oblibou fotografují hlavně děti a mládež. Muzeum dokumentuje kapitolu válečných dějin. Sídlí v budově, která tvarem připomíná protitankovou minu. Je to proto, že jeho expozice podává zajímavé svědectví o průběhu Karpatsko-dukelské operace v roce 1944. Dokumentuje průběh těžkých bojů, které se na severovýchodě Slovenska odehrávaly v první i druhé světové válce. V muzeu jsou autentické fotografie z bojů, osobní památky, různé druhy zbraní a nálezy z bojišť o Dukelský průsmyk. V parku je externí expozice těžké vojenské techniky. V sousedství expozice stojí od roku 1954 Památník sovětské armády, kde je pohřbeno přes 9 000 vojáků padlých na podzim 1944. Zdroj: www.vhu.sk. Ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“– Bardejov Radomír Jančošek k tomu poznamenává: „Od roku 2017 je naším členem v OOCR i město Svidník a tím se zvýšila atraktivita nabídky severovýchodu Slovenska pro cestovní ruch. K atrakcím památek UNESCO ve městě Bardejov a lázeňství v Bardejovských lázních, se přidala vojenská historie. Návštěvníci v sezoně z vyhlídkové věže obdivují bojiště na Dukle a mimořádně atraktivní je pro ně dotýkat se tanků a jiné těžké bojové techniky rozmístěné v areálu přírodního muzea a kolem silnice do Svidníku. Lezení po tancích a bojové technice a fotografování se s nimi fascinuje hlavně děti a mládež. I tento rok jsme zaznamenali úspěšnou hlavní sezónu, kdy se nám počet návštěvníků meziročně opět zvýšil. Hlavním tahounem je domácí turismus, zvyšují se i počty Poláků.“
 

Region severovýchodního Slovenska
má co nabídnout celoročně a atraktivní je v létě i v zimě. Od historie, kultury, akcí, sportovních aktivit, cyklostezek až po relax a lázeňskou léčbu v Bardejovských lázních. Skutečným klenotem turistického ruchu je historické město Bardejov zapsané v UNESCO. V okolí Bardejova je 5 navzájem propojených cyklostezek, s délkou více než 8 km. Tvoří je tři léčivé singletracky – Lékařský, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov– Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských lázních. K dispozici je také 35 km značených turistických stezek.

Bardejovské lázně
se nacházejí 5 km od Bardejova. Patří k nejoblíbenějším a nejstarším slovenským lázním. Hosté mají na výběr ze dvou wellness komplexů. Větší WellnessSpa – bazénový a saunový svět je v hotelu Ozón a menší (bez plaveckého bazénu) je v kongresovém hotelu Alexander. V komplexu WellnessSpa je možné využít denně bazén a saunový svět. Luxusní čtyřhvězdičkový kongresový hotel Alexander je nejlepší volbou pro konání kongresů, školení, seminářů, workshopů, teambuildingů, obchodních setkání, ale i svateb a zábav.

Město Bardejov
se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Návštěvníci zde mohou obdivovat Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea. Mezi klenoty patří Bardejovské suburbium– Stará synagoga v Bardejově. Stará synagoga byla vyhlášena za národní kulturní památku v roce 1970, mikve a bethamidraš v roce 2000. Ve stejném roce bylo historické jádro města Bardejov spolu se židovským suburbiem zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V okolí Bardejova
je zachovaných 7 řeckokatolických a 1 římskokatolický dřevěný kostel: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Oblíbená je i Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních a tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury. Příjemným cílem výletů je i agroturistické zařízení v Stebnícké Huti Sluneční Majer a Zborov. Z Bardejovských lázní přes Zborovský hrad je vybudovaná okružní naučná stezka. Bardejov a okolí jsou ideální destinací pro rodinnou dovolenou a výlety.

Svidník
je centrem podduklanského regionu, který je úzce spjat s kulturou a historií Rusínů a Ukrajinců na Slovensku. Svidník (12 450 obyvatel) a jeho okolí s pestrou a mnohotvárnou přírodou nabízí návštěvníkům mnoho možností k odpočinku, sport, turistiku a rekreaci. V letním období jsou atraktivní Slavnosti kultury Rusínů-Ukrajinců Slovenska a Rusínský festival, na kterých se prezentují lidové tradice a kultura původního etnika na severovýchodě Slovenska. Dominantou centra Svidníku je socha armádního generála Ludvíka Svobody, jediná ve střední Evropě.

Muzeum ukrajinské kultury
ce Svidníku je jedinečné, specializované a nejstarší národnostní muzeum na Slovensku. Jeho součástí je skanzen lidové architektury se vzácným dřevěným chrámem a Galerie Dezidera Millyho, jejíž dominantou je soubor ikon, patřících mezi nejstarší sbírkové předměty muzea. V kategorii národních kulturních památek je v okolí Svidníku jedenáct dřevěných chrámů východního obřadu. Okolí poskytuje možnosti poznávání lidových zvyků a obyčejů, pěší turistiku po značených stezkách, stanování, cykloturistiku, autoturistiku, koupání – ve Svidníku je vodní svět Aquaruthenia Svidník s krytými bazény a wellness s celoročním provozem. V zimě jsou zde možnosti lyžování a sáňkování.
Připravil Štefan Kuča,foto VHÚ Bratislava a OOCR "Šariš" – Bardejov.

www.bardejov.sk
www.kupele-bj.sk
www.svidnik.sk



Archiv