Šéfcukrář opustil „továrnu na sladké“ a rok buduje lipenský Povidloň
13. 07. 2022
Ovocné a svěží zákusky - medový věneček s černým rybízem a mangový dort s limetkou a červeným pomerančem – takové cukrovinky a mnoho jiných můžete ochutnávat v cukrárně Povidloň v centru Lipna na Vltavou. Ta společně se svým šéfcukrářem Michalem Mandysem slaví rok své existence.
Jeden rok je v samém centru Lipna nad Vltavou otevřena cukrárna Povidloň a stává se jedním z nejnavštěvovanějších míst celého Lipenska. Zdejší šéfcukrář Michal Mandys vyměnil loni v květnu Prahu za jihočeské moře a své rozhodnutí si 24letý odborník, který předtím pracoval ve vyhlášené pražské cukrárně Lukáše Skály, nemůže vynachválit.
„Určitě si nemůžeme stěžovat. Spokojení zákazníci se nám vrací, což je v dnešní době, kdy je situace v gastronomii celkem nejistá, velmi důležité,“ uvádí Michal, který loni 1.července vyměnil ruch velkoměsta za klid a příjemné klima jižních Čech. A tady svým fortelem dělá radost tisícovkám turistů, kteří sem chodí na jeho sladká umělecká díla. „Naše stálá nabídka obsahuje hlavně tradiční české zákusky – od laskonky přes koňakovou špičku po větrník. Denně také pečeme čerstvé koláče,připravujeme osm druhů naší zmrzliny i domácí nanuky, které jsou k zakoupení v kempu Modřín a v Království lesa,“ uvádí.
Aktuálně mu dělá radost jeho nejnovější cukrovinka, kterou designoval k 10. narozeninám Stezky korunami stromů. Zájem o originální šišku ho velice překvapil, stal se z ní jeden z nejprodávanějších zákusků. „Pro Stezku jsme chtěli vymyslet něco tematického, takže jsme zvolili podobu šišky. Uvnitř je vanilkový mousse, lískooříškový krém a celá je máčená v mléčné čokoládě. Zákazníci si jí moc chválí,“ popisuje.
On sám si zase pochvaluje své rozhodnutí opustit Prahu, kde se narodil a vyučil se cukrářem. Cukrařil například v hotelu Mandarin Oriental nebo ve Vinohradském Parlamentu.Před odchodem pracoval ve známé cukrárně Lukáše Skály, kterému se díky mnoha mezinárodním úspěchům říká michelinský cukrář a vede v Praze svou „továrnu na sladké“ Někdo si musí náklonnost k vlastní profesi pracně pěstovat. Michal měl štěstí, byl okouzlený „nejsladším řemeslem na světě“ vlastně už v dětství. „V kuchyni mě to vždycky bavilo, a věděl jsem, že chci práci kreativní.Zvolil jsem tedy cukrařinu, která je oproti kuchařině o větší preciznosti.“
Nabídku pracovat na Lipně mu dal jeho kamarád a dnes šéfkuchař restaurace Stodola Michal Hruda, se kterým se znali pracovně. „Taková nabídka se neodmítá. V mém věku vám jen tak někdo otevřít cukrárnu nenabídne,“ říkáčtyřiadvacetiletý Mandys.
V Loučovicích dostal služební byt, ve kterém bydlí s přítelkyní, která je jeho pravou rukou v životě i v cukrárně. V Povidloni si okolo sebe sestavil velmi mladý tým, který rád zkouší a inovuje. „Chceme zlepšovat svoje dovednosti a tím i kvalitu našich výrobků. Na letní sezónu jsme připravili hlavně ovocné a svěží zákusky - medový věneček s černým rybízem a mangový dort s limetkou a červeným pomerančem,“ uzavírá.
Když se nevěnuje svému sladkému řemeslu, rád sportuje, uchvátila ho zdejší příroda. „Oproti Praze jsou tu krásné podmínky pro sportovní vyžití,“ říká bývalý veslař, který se v žákovské a dorostenecké věkové kategorii stal několikanásobným mistrem republiky. Teď se těší, že vyrazí na trénink s občanem Lipna, občasným rolbařem Skiareálu Lipno a majitelem penzionu Václavem Chalupou, který v roce 1992 skončil stříbrný na olympiádě v Barceloně a je několikanásobný vítěz světového poháru. „S Vaškem bych si velice rád někdy zatrénoval, bohužel jsem zatím neměl tu možnost, ale známe se a věřím, že to brzy vyjde!“ Připravil Pavel Pechoušek.
Peníze, které dnes ve fungujících fabrikách vyděláváme, bychom měli investovat do vědy a výzkumu, do nových technologií a vědeckých kádrů, říká senátor...