Menu

Rozloučení s masopustem v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku

16. 02. 2023

V úterý 21. února 2023 se v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku uskuteční Rozloučení s masopustem. V letošním roce se po třech letech opět uskuteční celodenní program.

V masopustní úterý budou hlinecké ulice patřit maskám.  V 9,30 hodin vyjde od ZŠ Smetanova dlouhý průvod složený z dětí ze všech hlineckých základních a mateřských škol v tradičních i méně tradičních maskách. Doprovázet jej bude dechová hudba Mrákotínka, která se postará o veselou atmosféru. Krátká zastávka potěší obyvatele Domova seniorů Drachtinka, odkud budou děti směřovat mezi roubenky památkové rezervace Betlém. Zde jejich průvod vyvrcholí a také budou všechny děti odměněny koblihami.  

„Možnost zažít poslední masopustní veselí před začátkem doby postní budou mít v Hlinsku nejen místní.  Ve 13.30 hodin před radnicí požádají obyvatelé místní části Blatno, převlečení do tradičních masopustních masek, starostu o povolení k obchůzce. Rozverný průvod se následně za veselého vyhrávání dechové kapely Hlinečanka vydá na obchůzku mezi roubenky památkové rezervace Betlém. Přihlížející se tak během ní mohou potkat s tradičními maskami jako je například laufr, turek, slaměný a zúčastnit se závěrečného obyčeje porážení kobyly, které je plánováno na 15.00 hodin. Tím bude ukončeno letošní masopustní období. Program připravujeme ve spolupráci s městem Hlinsko,“ uvedla Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina, jehož součástí jsou zmíněná památková rezervace a expoziční areál Veselý Kopec. Vstup do areálu na tento odpolední program je zdarma.  

Všichni zájemci mohou také tento den zdarma navštívit výstavu výtvarných prací dětí ze základních a mateřských škol z Hlinska a okolí.  Tématem se jim staly tradiční masopustní obchůzky a děti je ztvárnily opravdu s velkou fantazií a kreativitou.  

Betlémské roubenky, přičemž v jedné z nich se nachází i stálá expozice masopustních masek z Hlinecka, mohou zájemci navštívit v tyto dny denně, mimo pondělí, dle aktuální otevírací doby. Areál Veselý Kopec se pro návštěvníky otevře velikonočním programem 7. dubna, který potrvá do 10. dubna.
Připravila Petra Valíčková.

www.nmvp.cz/vysocina



plak_s_masopustem



Archiv