Menu

Roubenky v Jílovecké ulici v Semilech stojí za návštěvu

10. 12. 2020

Jednou ze semilských ulic, kde dřevěné chalupy ještě před několika desítkami let převažovaly, je Jílovecká ulice. Do současnosti se tam dochovaly tři chalupy, které jsou součástí Muzea a Pojizerské galerie Semily. Tvoří malý pozoruhodný areál připomínající původní zástavbu města. Pocházejí z přelomu 19. a 20. století a obývali je drobní řemeslníci, dělníci a domkaři.

„Roubená stavení máme spojená s venkovským životem a obecně spíš s obyvateli, kteří si nemohli dovolit zděné domy. Dnes obdivujeme jejich půvab a současně často důmyslná řešení a detaily uvnitř, které hovoří o praktickém životě našich předků,“ doporučila návštěvu semilských roubených domů se zajímavými expozicemi Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V současné době je v těchto třech domech otevřena Pilníkářská dílna – expozice zapomenutého řemesla – pilníkářství. Zde působil do roku 1956 Jaroslav Dolenský. Z tehdejší dílny se nedochovalo téměř nic, celou výrobní technologii městu poskytl poslední český pilníkář Drahomír Smejkal z Jihlavy. Expozice pilníkářství je unikátní tím, že mnohé exponáty může člověk vzít do ruky a na maketě si rovněž vyzkoušet, jakým způsobem se pilník vroubil. Součástí expozice je rovněž krátký dokumentární film o výrobě pilníků v dílně jihlavského pilníkáře Drahomíra Smejkala, který byl za svou celoživotní práci oceněn titulem Nositel tradice.

Další expozicí, která vtáhne do života města Semily na přelomu 19. a 20. století, je  Život v Semilech, jež nabídne výstavu lidové kultury. Ta se nachází ve světnici, kde je nainstalován secesní nábytek počátku 20. století. Skutečnou pýchou expozice je tzv. Svatý kout s nově zrestaurovaným obrazem sv. Jana Nepomuckého z roku 1759. Právě tento zajímavý exponát je chloubou muzejních sbírek a jeden z nejstarších vůbec.

Milovníky bylinkářství jistě zaujme expozice Na půdě, kde najdou přímo v prostorech půdy léčivé byliny a expozici lidového léčitelství. Je tu ideální prostředí pro sušení bylin a k vidění je tu původní dochovaný povalový strop užívaný v roubených stavbách již od středověku. I když současná situace neumožňuje návštěvu expozic, prohlídka samotné ulice určitě stojí za to.
Připravil Filip Trdla.

www.muzeumsemily.cz
www.kraj-lbc.cz



Archiv