Menu

Romantické dárky z botanické zahrady nejen k Valentýnovi

24. 01. 2021

Ke dni zamilovaných, který se tradičně slaví 14. února na svátek sv. Valentýna, patří kromě drobných pozorností, srdíček a čokolády také květiny či dobré víno. Ten správný dárek pro svou drahou polovičku najdete v botanické zahradě, která je nejen plná květin a vůní, ale i místem pro romantické procházky. V nabídce dárkových předmětů najdete  exkluzivní květinový parfém Fata Morgana No. 1, který vznikl jako součást vzdělávacího projektu Vonná stezka a rok zrál ve speciální nádobě zavěšené přímo uvnitř stejnojmenného skleníku. Trojská botanická zahrada je jednou z mála, která má svůj vlastní parfém. Jeho omamné vůni dominuje aroma citronové trávy (Cymbopogon citratus) a květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata). Tato unikátní esence si najde cestu k srdci každé ženy. Romantický večer ve dvou pak zpříjemní kvalitní vína z úrody památkově chráněné vinice sv. Kláry. A i když je za okny sníh a mráz, pozvěte už nyní svou milou na letní romantickou procházku do rozkvetlé oázy trojské zahrady. S dárkovou vstupenkou tu můžete obdivovat například Rozárium, které je rovněž součástí Vonné stezky, a kde od června rozkvétají vonné růže ze skupiny Parfuma.

Ačkoliv se slavení valentýnského svátku u nás rozšířilo poměrně nedávno, získal si na oblibě a spolu s Prvním májem je dnem, kdy si zamilovaní s oblibou vyznávají svou lásku drobnými dárky a často i květinami. „Trojská botanická zahrada již řadu let pro zájemce připravovala speciální akci k oslavě dne zamilovaných a také originální dárky. V letošním roce však bohužel situace neumožňuje uspořádat tradiční valentýnské večerní provázení skleníkem Fata Morgana, jak tomu bylo zvykem v předchozích letech. Přesto, že je zahrada v současné době pro veřejnost uzavžřená, má zamilovaným – a nejen jim – co nabídnout. V prodeji jsou dárkové předměty, vstupenky i víno. Od ledna se zájemci mohou hlásit také na naše online přednášky s botanickou tematikou a jakmile to situace dovolí chystáme pro návštěvníky i řadu oblíbených akcí, k nimž bezesporu patří výstavy Orchidejí, Exotických motýlů či Bonsají,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Milostné vyznání exotickou vůní květin
V roce 2018 představila Botanická zahrada hl. m. Prahy zcela nový vzdělávací projekt, který přibližuje svět rostlin pomocí vůní. Vznikl díky spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy s přední českou odbornicí na vůně Petrou Hlavatou. V rámci prvního zastavení Vonné stezky byl také vytvořen jedinečný parfém pojmenovaný dle místa svého vzniku Fata Morgana No. 1. Parfém obsahuje silice z 21 vybraných exotických rostlin, kterým dominuje vůně květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata) a citronové trávy (Cymbopogon citratus). Olejová směs zrála v průběhu jednoho roku ve speciálním kotli zavěšeném uvnitř skleníku Fata Morgana. Výslednou vonnou kompozici je možné zakoupit za 499 Kč (objem balení 5 ml). Jelikož vznikla v rámci vzdělávacího projektu Vonná stezka, je v nabídce pouze limitovaná edice 950 flakonků tohoto unikátního tělového parfému. Objednat si ho můžete e-mailem na miroslava.kasparova@botanicka.cz. Zboží obdržíte poštou. Po dohodě je možné také osobní převzetí u výdejního okénka Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186.

Pozvánka na letní rande do zelené oázy
Chcete potěšit svou partnerku či partnera a zároveň podpořit trojskou botanickou zahradu? Kupte si už nyní jednorázovou dárkovou vstupenku s roční platností a vydejte se na jaře či v letní sezoně objevovat krásy zelené oázy v srdci hlavního města Prahy. V červnu je ideální čas zastavit se u jednoho ze stanovišť Vonné stezky – Rozária v severní části areálu trojské botanické zahrady. Obdivovat tu můžete ladné květy i různorodost vůní těchto královen květin. Dárkovou vstupenku v ceně 200 Kč za kus objednávejte e-mailem na miroslava.kasparova@botanicka.cz. Vstupenky obdržíte poštou. Po dohodě je možné také osobní převzetí u výdejního okénka Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186.

Dopřejte si romantický večer s vínem z vinice sv. Kláry
Plánujete romantickou valentýnskou večeři při svíčkách? Doplňte ji vínem z památkově chráněné vinice sv. Kláry. Ideálním partnerem pro chvíle ve dvou se stanou zejména vína odrůdy Rulandské modré, která patří ve zdejší nabídce k opravdovým lahůdkám, a to jak ve formě červeného vína, tak ve variantě rosé. Vybírat ale můžete i ze široké škály dalších odrůdových vín či cuvée. Lahve zakoupíte každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186. Pro větší objednávky a jiné zboží vinotéku kontaktujte předem na vinoteka@botanicka.cz.



Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované v roce 2021

Online cyklus odborných přednášek s botanickou tematikou
Celý rok 2021 nese motto Jedovaté rostliny. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet budou odborníci nejen z naší zahrady, ale i z dalších organizací. Vysílat budeme přes platformu Teams. Pokud to situace dovolí, bude možnost přijít i do zahrady.
Vstupenky si lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12 hodin na www.botanicka.cz.
Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte naši zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou přednášku a jednorázový vstup do venkovních expozic s platností 30 dní od chvíle, kdy opět otevřeme. Až to nastane, budeme vás informovat.

28. 1. 2021   Trvalky v přírodě a na zahradě / Petr Hanzelka
Vytrvalé zahradní květiny – trvalky – představují významný prvek v zahradní tvorbě. Jakým způsobem je na zahradě pěstovat a jak se o ně starat, popisují desítky zahradnických knih a časopisů. Často ale více než odborné texty napoví pohled na místa, kde se tyto druhy rostlin vyskytují v přírodě. V přednášce projdeme nejrůznější přírodní lokality významných zahradnických druhů rostlin v Česku i ve světě, seznámíme se s podmínkami, v jakých zde rostou, a na příkladech typických přírodních stanovišť si ukážeme, jakým způsobem a na jakých místech je pak lze pěstovat i na zahradě. Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i prezenčně v bistru Botanická na talíři.
Podrobnosti ZDE.

Další plánované akce v roce 2021

Změna programu vyhrazena.
Připravila Darina Miklovičová. 

www.botanicka.cz

  



Související články


Gastro Z domova

Tip na výlet: Návštěva Pivovaru Radegast korunovaná ochutnávkou s výhledem na beskydské vrchy

Radegast patří k nejznámějším symbolům Moravskoslezského kraje – řeč je o staroslovanském bohovi slunce, ohně, úrody, sklizně a...

22. 06. 2019

číst dál


Doprava Z domova

Léto na drezíně

Pro milovníky netradičních zážitků a romantiky opuštěných železničních kolejí přichází letos v létě jedinečná nabídka.

11. 06. 2023

číst dál


Archiv