Menu

Rezervaci Břehyně-Pecopala si oblíbili vodní ptáci

04. 11. 2021

Čápi, volavky, ledňáček, rákosníci, ale i stulíky a lekníny lze spatřit v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, která se rozkládá na Českolipsku, nedaleko Máchova jezera. Je jednou z prvních rezervací v Česku, které byly zahrnuty do sítě biogenetických rezervací Rady Evropy.

behyn_pecopala


Jižní část rezervace zahrnuje Břehyňský rybník, který s oblibou vyhledávají vodní ptáci. V jeho okolí se rozkládají bažiny a rašeliniště, které jsou nalezištěm vzácných a chráněných rostlin. Na okraji rybníka se tyčí znělcový Mlýnský vrch, na jehož vrcholcích se vypínají bučiny.

„Přírodní památky bývají častým cílem našich výletů. Je však třeba velmi důsledně dodržovat všechna předepsaná pravidla pohybu v takových lokalitách. Ať už se to týká období kvetení vzácných rostlin nebo například hnízdění ptáků. Věřím, že lidé čím dál víc respektují daná omezení a váží si toho, že u nás tato vzácná místa stále máme,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Severní část rezervace tvoří pískovcová plošina, rozbrázděná strmými roklemi a skalními městy. Samotný vrchol Pecopala, jehož výška činí 451 metrů, je čedičový. Půdy jsou suché a kyselé, proto v této oblasti rostou bučiny a monokultury smrku a modřínu.


Břehyně-Pecopala se rozkládá na katastrálním území obcí Doksy a Hradčany, na východní straně silnice z Hradčan do vesnice Břehyně. K stavědlu rybníka Břehyně vede žlutě značená turistická cesta, která obkružuje Máchovo jezero; nedaleko je cyklotrasa číslo 3045.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv