Menu

Rekordní návštěvnost Národního muzea v přírodě

08. 01. 2020

Rekordní návštěvností se za rok 2019 mohou pochlubit dvě ze čtyř muzeí spadajících pod Národní muzeum v přírodě.  Do rožnovského Valašského muzea v přírodě zamířilo v loňském roce celkem 364.140 návštěvníků, což je o více než deset tisíc více než v roce 2018 a nejvíce za posledních 17 let. Muzeum v přírodě Vysočina navštívilo vloni 93.003 hostů, což je nejvíce za posledních dvacet let.

Velmi úspěšnou sezonu za sebou mají všechna čtyři muzea Národního muzea v přírodě. Dvě z nich, rožnovské Valašské muzeum v přírodě a Muzeum v přírodě Vysočina, dokonce hlásí nejvyšší návštěvnost za posledních sedmnáct, respektive dvacet let. „V roce 2019 navštívilo Valašské muzeum v přírodě rekordních 364.140 hostů, což je o 10.140 návštěvníků více než v roce předešlém. Jedná se o největší návštěvnost za posledních sedmnáct let,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš. „Podobně úspěšnou sezonou s rekordní návštěvností se může pochlubit také Muzeum v přírodě Vysočina, do jehož areálů zamířilo v loňském roce celkem 93.003 návštěvníků, což je nejvíce za posledních dvacet let (v roce 2019 to bylo 74.325 hostů, pozn. autor),“ vypočítal generální ředitel Ondruš. „Připočteme-li k těmto číslům ještě velmi dobrou návštěvnost dalších dvou našich muzeí (Hanácké muzeum v přírodě 4.372 návštěvníků) a Muzea v přírodě Zubrnice (18.523 návštěvníků), tak můžeme s radostí konstatovat, že celé Národní muzeu v přírodě eviduje za rok 2019 celkem 480.038 návštěvníků, čímž se řadí mezi předních dvacet nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Samotné Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v České republice v kategorii lidová kultura a třetím nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Zlínském kraji (celkově bez rozdílu kategorií),“ netajil spokojenost s počtem návštěvníků v jednotlivých muzeích Jindřich Ondruš.

„Ukazuje se, že sdružení čtyř muzeí v přírodě pod Národní muzeum v přírodě byl velmi dobrým krokem, který přináší výsledky nejen v oblasti odborné péče o naše památky (metodika, sbírkortvorná činnosti a podobně), ale také vzhledem k atraktivitě našich muzeí pro návštěvníky.  Hned první rok existence Národního muzea v přírodě přinesl již zmíněné rekordní návštěvnosti. Jsem rád, že nehmotné kulturní dědictví můžeme prezentovat stále se zvyšujícímu počtu návštěvníků a naplňovat tím poslání našeho muzea. Děkuji Ministerstvu kultury ČR za poskytnutou podporu, ředitelům a všem pracovníkům jednotlivých muzeí za celoroční práci i účinkujícím a řemeslníkům za podíl na zajímavých pořadech, které v jednotlivých muzeích proběhly. Můj dík za spolupráci patří zároveň i zástupcům měst a regionů, se kterými spolupracujeme,“ uzavřel Jindřich Ondruš.
Připravil  Tomáš Gross. 

www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov



Nepřehlédněte


Z domova

Jak zadávat veřejné zakázky Národním elektronickým nástrojem

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo další sérii on-line seminářů.

17. 02. 2021

číst dál


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Archiv