Menu

Radvanecký rybník potěší rybáře i horolezce

28. 07. 2021

Pestré možnosti sportovního vyžití poskytuje okolí Radvaneckého rybníka na Českolipsku, který leží na horním toku Dobranovského potoka mezi Radvancem a Sloupem. Své si tu najdou děti i dospělí, rybáři, pěší turisté i horolezci.

Rozloha rybníka činí 8,67 hektaru. Jeho břehy jsou z větší části zalesněné a na severu na ně navazuje poměrně velké rašeliniště. Na jižní straně se nachází pěkné písečné pláže. Díky mělkému vstupu do vody jsou vhodné i pro malé děti.

„Lidé jsou zvyklí na koupání u nejbližší vody. Možná je ale pro letní měsíce dobrý tip vydat se na Novoborsko za sklářským uměním a spojit výlet s koupáním třeba právě u Radvaneckého rybníka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V areálu koupaliště je pro sportovní vyžití k dispozici hřiště pro plážový volejbal, košíkovou, kurty, kriket, kuželky, stolní tenis, půjčovna loděk, šlapadel a dalšího vybavení, lanový park. Součástí kempu je sociální zařízení, sprchy, převlékárny, občerstvení a restaurace.

Radvanecký rybník dává příležitost i ke sportovnímu rybaření. Krásná a romantická krajina, v níž se na hladinách rybníků zrcadlí siluety okolních kopců, zeleň lesů a šedé pískovcové skály, okolí vybízí k projížďkám na koních.

Značené turistické cesty poskytnou nejedno překvapení – výhledy z kopců, pískovcové reliéfy, průniky vyvřelých hornin čedičů a znělců. Skalní stěny a věže nabízejí náročné horolezecké výstupy.

Nejbližší vlakové spojení je z 3,5 kilometru vzdálené železniční stanice v Novém Boru. Do Sloupu zajíždí rovněž pravidelné autobusové linky. Kolem rybníka vede cyklotrasa 3059 a modře značená turistická trasa z České Lípy na Cvikov.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids