Menu

Putovní výstava k projektu Kořeny osobností

02. 03. 2022

Putovní výstava k unikátnímu projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností bude v březnu k vidění u obchodního centra Letňany. Návštěvníci centra i kina se prostřednictvím fotografií mohou seznámit s významnými osobnostmi ze světa vědy, sportu, umění a veřejného života, které se za 13 let do projektu botanické zahrady zapojily. Jedná se již o 112 významných jmen. V loňském roce obohatili projekt oceňovaná novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, olympionička a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská legenda běhu na lyžích Květa Pecková Jeriová spolu s manželem, veslařem a olympijským medailistou Zdeňkem Peckou. Jako poslední se projektu v roce 2021 zúčastnil držitel Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě, biolog, profesor Jiří Friml. V rámci výstavy se zájemci rovněž mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrigtovou, s manželi Zátopkovými a dalšími osobnostmi. Výstava bude v Letňanech k vidění až do 31. března.

Projekt Kořeny osobností vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009. „Cílem našeho projektu Kořeny osobností je upozornit na vzácné a ohrožené rostliny a světové rostlinné bohatství ve spojení s významnými osobnostmi  současného světa. Za 13 let trvání projektu se do něj zapojilo již 112 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Dovolím si říci, že tento projekt láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky. I v letošním roce obohatí náš projekt další osobnosti. Děkujeme obchodnímu centru Letňany za podporu a možnost představit náš projekt,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
 
Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji „zanechaly“ své kořeny, patří zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili další významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.




Ani v roce 2021 osobnosti v projektu trojské zahrady nezahálely. V červnu svůj strom, buk lesní (Fagus sylvatica) ´Dawyck Purple´, který je významnou evropskou dřevinou, vysadila novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, která je veřejnosti známá zejména jako hlas Rádia Svobodná Evropa. V září ji následovaly legendy českého sportu, běžkyně na lyžích a olympijské medailistky Kateřina Neumannová a Květa Pecková Jeriová. Ke druhé jmenované se při sázení připojil její manžel Zdeněk Pecka, český veslař a olympionik. Stezku osobností obohatili o stromy, které jsou spojené s jejich sportovní kariérou. Seznam pak v říjnu doplnil profesor Jiří Friml, biolog, který se zabývá rostlinnou fyziologií, zejména růstem rostlin a jeho hormonálním řízením a je držitelem Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě. Jeho stromem se stala lípa velkolistá (Tilia platyphyllos var. Vitifolia), jejíž listy připomínají révu vinnou. Tato lípa upomíná na vinařskou oblast jižní Moravy, odkud Jiří Friml pochází.

Putovní výstava Kořeny osobností bude v areálu obchodního centra Letňany k vidění do 31. března 2022. Návštěvníci botanické zahrady se s největšími osobnostmi 20. a 21. století ve spojitosti se vzácnými a ohroženými zástupci rostlinné říše mohou seznámit prostřednictvím Stezky osobností, jež je provede celým areálem botanické zahrady, včetně skleníku Fata Morgana. Projekt Kořeny osobností bude pokračovat i v roce 2022, výstava bude k vidění na dalších místech Prahy i v dalších městech.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/

  



Archiv
for kids