Menu

Prosinec ve středních Čechách

28. 11. 2022

Lobkowiczký advent na zámku Nelahozeves 3. 12.
Zámek Nelahozeves připravuje Adventní slavnosti, kde na vás bude čekat hudební vystoupení s koledami, zdobení perníčků, výroba vánočních ozdob, kejklíři a adventní stánky. Prožijte předvánoční období na zámku z 16. století, který v sobě snoubí historii vlivné šlechtické rodiny a kulturní dědictví jedné z  nejdůležitějších uměleckých sbírek ve střední Evropě. 
Více ZDE

Mikulášský lesní běh, Struhařov 3. 12. 
Tradiční Mikulášský lesní běh, který je take součástí Poháru Ladova kraje, se uskuteční ve Struhařově. Poběží se v kategoriích ženy, muži, veteránky, veteráni, juniorky a junioři. Start hlavního závodu bude na fotbalovém hřišti Sokol Struhařov v sobotu ve 14,30 hodin.
Více ZDE

Královský advent na hradě Křivoklát 3.- 4. a 10. - 11. 12. 
Na tradiční trhy pod názvem Královský advent zve druhou a třetí adventní neděli hrad Křivoklát. Dobový jarmark s ukázkami řemesel doplní bohatý program – vystoupení šermířské skupiny, ukázky tanců, hudební vystoupení či kejklíři. Odpoledne je naplánován příjezd panovníka, audience v Královském sále a na závěr ohňová show.
Více ZDE

Rozsvícení vánočního stromu a oslava sv. Barbory, Kutná Hora 4. 12.
Město KutnáHora zve na oslavu svátku sv. Barbory spojenou s vánočním trhem, programem pro děti, hudbou a rozsvícením vánočního stromu. Trhy proběhnou na Palackého náměstíaž do 17. prosince. Těšit se můžete na tradiční pochutiny, regionálníprodukty, rukodělné a řemeslné výrobky.
Více ZDE

2. adventní neděle na hradě, Hrad a MuzeumTýnec nad Sázavou 4.12.
V neděli 4. Prosince čeká návštevníky Hradu a muzea v Týnci nad Sázavou pestrá nabídka: vánoční výzdoba, koledy, minitržiště, prohlídka hradu a muzejní expozice, výstava – Betlémy kam se podíváš a Ježíškova pošta. Děti a dospělí mohou v muzeu vhodit dopis Ježíškovi do připravené schránky. Čekat pak mohou odpověď poštou.
Více ZDE

Štědrovečerní šichta v Prokopské štole, Hornické museum Příbram 5. 16. 12.
V hornickém muzeu zažijí návštěvníci v Prokopské štole na dole Anna pracovní Štědrý den. Nebude chybět jízda důlním vláčkem a nadílka v podzemí, tak, jak ji prožívali horníci před sto a více lety. Všední dny jsou určeny školám, víkendy pro širokou veřejnost. Předchozí rezervace je nutná.
Více ZDE

Vánoce na šlechtických sídlech, zámek Konopiště 11. 12.
Zámek Konopiště zve na mimořádnou prohlídku vybraných proctor zámku s povídáním o vánočních zvycích a výzdobě šlechtických sídel, připomínající dobu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Čeká vás slavnostní prohlídka zámeckých interiérů, věnovaná kouzlu Vánoc v prostředí nejvyšší aristokracie. 
Více ZDE

Po stopách vánočních skřítků, Hrad a Muzeum Týnec nad Sázavou 16. 12.
Městské muzeum a hrad Týnec nad Sázavou zvou na předvánoční akci nejen pro děti. Od 16 hodin mohou malí i velcí návštěvníci hledat tajemné vánoční skřítky, kteří se schovali okolo hradu a muzea. Přijďte je najít a zjistit, co vám chtějí sdělit. Baterky s sebou.
Více ZDE

Vánoce na skanzenu Vysoký Chlumec 17. – 18. 12.
Prosincové prohlídky skanzenu Vysoký Chlumec přiblíží dobová řemesla a atmosféru lidových Vánoc v 19. a na začátku 20. století. Ve svátečně nazdobených světnicích chalup si vyzkoušíte tradiční lidová řemesla a dovednosti, seznámíte se také s lidovými zvyky zimníhoobdobí. Jde o jedinečnou příležitost navštívit skanzen v období, kdy je jinak až do jara uzavřen.
Více ZDE

Jakub JanRyba, Česká mše vánoční, Zrcadlový sál zámku Dobříš 17. 12.
Přijměte pozvání na vánoční concert na zámek Dobříš, na kterém zazní nejhranější skladba vánočního období Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Zaposlouchejte se do příběhu o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám.
Více ZDE

Advent a Vánoce v Muzeu lidových staveb v Kouřimi do 30. 12. 
V době adventu a vánočníchsvátků se návštěvníci kouřimského skanzenu mohou přenést do dob dávno minulých a seznámit se s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly od začátku prosince do svátku Tří králů.
Více ZDE

Večerní adventní trhy, Mladá Boleslav do 30. 12.
Od 27. listopadu můžete nasát vánoční atmosféru na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Nechybí stánky s občerstvením, koledy nebo svařák. Každý den od 16 do 20 hodin probíhají na výstavišti večerní adventní trhy s bohatým programem. Připraveny jsou atrakce nejen pro děti, divadelní pohádky nebo hudební vystoupení. K dispozici budou i projížďky kočárem s koňským spřežením. 
Více ZDE

Betlémy na Dole Řimbaba, Bohutín do 6. 1. 2023
Výstava je rozdělena na jesličky historické a soudobé. Návštěvníci mohou obdivovat betlémy v klasickém provedení – dřevořezby, přírodní, ale i další materiálové varianty, kdy autor použil material jemu nejlépe dostupný či zpracovatelný. Příkladem tak může být chlebová střída, keramika, kov či dokonce soudobé gumičky. K vidění budou betlémy vystřihovací papírové, typicky hornické štufenverky, betlémy miniaturní vestavěné v lahvi či žárovce.
Více ZDE
Připravila Lucie Vurbsová. 
 
www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia 



Archiv
for kids