Menu

Projděte Posázaví se skřítkem Kukem!

27. 11. 2020

Deset tipů na výlety, ale také křížovky, hádanky a kvízy nabízí nový dětský turistický průvodce nazvaný Poznáváme Posázaví se skřítkem Kukem. Útlou barevnou knížečku, která provede nejmenší návštěvníky regionem mezi řekami Sázavou a Vltavou, vydala nákladem 5 000 kusů Posázaví o.p.s. K dostání je zdarma v kanceláři společnosti na Masarykově náměstí v Benešově a nabízet ji po svém znovuotevření budou i regionální informační centra. Počítá se také s její distribucí do školek a škol, mateřských center, knihoven, spolků…

„Výlety z dětského průvodce lze absolvovat celoročně. I když jsou některé turistické objekty v současnosti zavřené, nabízí se možnost prohlédnout si je zvenku nebo prozkoumat jejich okolí,“ uvedla ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Uvedené cíle mohou navíc zájemci navštívit individuálně, což je zajímavé zejména v době nynějšího omezení volného pohybu kvůli koronavirové pandemii.

Průvodcem brožurkou je skřítek Kuk, kterého děti mohou znát z deseti Posázavských kukátek, barevných časopisů vydaných v uplynulých letech. „O Posázavská kukátka byl vždy velký zájem, jsou už ale rozebraná a dotisk nepřipravujeme. Oblíbenou postavičku skřítka jsme proto využili jinak, takže některé obrázky v novém průvodci mohou být povědomé,“ dodala Bohunka Zemanová.

V brožurce jsou tipy na návštěvu Keltského oppida Závist, Sázavského kláštera, Zbořeného Kostelce, Hradu Český Šternberk, Jílového u Prahy se zlatonosnými štolami, zámků Jemniště a Konopiště, Průhonického parku se zámkem, Vojenského technického muzea v Lešanech a rozhledny Špulka. U každého turistického cíle je kromě jeho stručné charakteristiky také pozvánka k návštěvě dalších zajímavostí v okolí, hádanka nebo kvíz a malý úkol.

Dětský průvodce je dalším z řady propagačních materiálů, které letos Posázaví o.p.s. vydala. Patří k nim i dvoudílná série Map výletů po Posázaví. Jsou aktualizovanou a doplněnou verzí populární série skládacích kapesních map, která poprvé vyšla před třemi lety. Obsahuje 29 návodů, jak zajímavě prožít volný čas v regionu mezi řekami Vltavou a Sázavou.

„Snažíme se vydávat materiály pro všechny věkové kategorie,“ dodala Bohunka Zemanová. Letos byla Posázaví o.p.s. také u vydání knihy Benešov Sport, která mapuje historii 24 benešovských sportovních klubů. Pro města Bystřice a Sázava připravila propagační brožury, obci Rabyni a městu Neveklov pomohla s vydáním map o vltavských vyhlídkách. Posázaví o.p.s. je také vydavatelem reedice knihy Zdeňka Sternberga Sokolnictví, která vyjde v prosinci.
Připravila Jaroslava Tůmová

www.posazavi.com



Archiv