Menu

Procházka Albrechticemi zavede k mauzoleu i do továrny na hračky

12. 02. 2021

Jedním z nejkrásnějších horských středisek v severních Čechách jsou Albrechtice v Jizerských horách. Zamířit sem směle mohou vyznavači aktivního sportu i ti, jež dávají přednost relaxaci a odpočinku.

„Albrechtice nabízejí nepřeberné možnosti pobytu v přírodě, ale pyšní se i několika pamětihodnostmi. Kromě toho je možné zavítat do tradiční výroby dřevěných hraček ve firmě Detoa. Jejich výrobky znají děti i dospělí, protože tradice výroby hraček v Albrechticích sahá až do roku 1927,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kulturní památkou je kostel sv. Františka z Pauly. Na jeho hlavním oltáři je obraz tohoto světce, po jeho stranách jsou dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století. Rokoková kazatelna je z 18. století; ona a křtitelnice jsou dokladem značného rozmachu řezbářského řemesla své doby. Jediný zachovalý zvon pochází ze 17. století a byl sem přenesen v roce 1784 z Mladé Boleslavi. Krásný lustr připomene, že zdejší oblast má bohatou sklářskou tradici.

Hned za kostelem sv. Františka se vypíná mohutné mauzoleum s kopulí, které bylo postaveno synem neobyčejně podnikavého Johanna Schowanka, zakladatele již zmíněné firmy na výrobu dřevěných perel a hraček. Později byla firma přejmenována na závod TOFA, nyní je znám coby firma Detoa,
která je nejstarší továrnou na výrobu dřevěných hraček v Česku.

V 16. století byla v Albrechticích na kopci zbudována kaple pro sošku Panny Marie, kterou kdysi vyoral místní usedlík Bittner. Vrch,  na němž kaplička stojí, obdržel pojmenování Mariánská hora. V nedávných desetiletích však nastalo období, kdy se na úctu k Panně Marii na tomto místě zapomnělo. V květnu 1994 kapličku kdosi poničil a sošku Panny Marie ukradl. Díky místním farníkům se však v následujícím roce kaplička dočkala znovuvysvěcení a útočiště uvnitř nalezla soška nová.

Oblíbeným cílem mnoha turistů jsou Mariánskohorské boudy, oblast na Mariánskohorském hřebeni, kde dříve byla osada pastevců. Založena byla v roce 1705 a až do minulého století se nazývala Fritzovy boudy. Dnes jsou tu čtyři horské chalupy a nově postavená služebna Správy chráněné krajinné oblasti Jizerských hor.

Albrechtice v Jizerských horách se nachází pod horou Tanvaldský Špičák, jejíž nadmořská výška činí 803 metrů. Na samotném vrcholu stojí kamenná rozhledna postavená v roce 1909 a o rok mladší turistická chata, upravená do současné podoby v roce 1930.

Připravil Jan Mikulička.

www.albrechtice-jh.cz
www.detoa.cz
www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz 



Archiv