Menu

Pro pekaře a cukráře si chodí firmy do škol

08. 05. 2023

img-20230315-wa0002

České pekárny dlouhodobě trápí nedostatek zaměstnanců. Jedním z největších problémů je obsazení výrazně odborných míst ve výrobě zkušenými pekaři či pekařkami.


„Jsou pozice, kde zkušenosti získané praxí mohou bez problémů oficiální vzdělání nahradit. Pokud se však jedná o pekaře či cukráře, jsou právě oni příkladem, kde je potřeba obojí. Naši pekařští a cukrářští technologové mohou být manuálně sebevíc zruční, ale bez pochopení teoretických základů nemohou svou práci dělat dobře. Zároveň všechnu tu teorii musí mít i zažitou v praxi,“ řekla jednatelka společnosti Zeelandia Veronika Wimmerová.

Současný věkový průměr pekařů je 50 let. A mladých lidí, kteří by se tomuto řemeslu chtěli vyučit, není mnoho. Při jednání s učňovskými středními školami se často ukazuje, že se na daný obor hlásí jen velmi malé procento lidí. U pozice cukrář či cukrářka je tato skutečnost lepší, praxe však ukazuje, že po získání výučního listu je hlavním problémem tyto vyučené jedince v daném oboru udržet, což má za následek, že větší a průmyslový pekárenský obor cukrářských výrobků již téměř zanikl a tento segment se posouvá spíše do malých rodinných dílen.

Jedním z cílů Zeelandie, která dodává suroviny pro pekaře a cukráře, je podpora mladých lidí, kteří se těmto řemeslům učí. Zároveň se tak snaží ukázat, že pekařina a cukrařina jsou zajímavé a perspektivní obory, v rámci nichž vždy najdou uplatnění. Z tohoto důvodu pořádají ve školách workshopy zaměřené na cukrařinu a pekařinu.

„Vzdělávání mladých profesionálů si zaslouží patřičnou pozornost. Snažíme se nastávající generaci cukrářů a pekařů podpořit a názorně jim ukázat, jak krásné toto řemeslo může být. Naši technologové tak pravidelně vyráží do učňovských škol a ukazují studentům práci s našimi výrobky. Na poslední akci si spolu se studenty oboru cukrář v Chrudimi připravili například makronky, Pavlovy, ale i pálenou hmotu nebo tartaletky,“ dodala Veronika Wimmerová.
Připravil Zbyněk Ptáček.

www.zeelandia.cz



Archiv