Menu

Předvánoční cestování inspirované gastronomickými pochoutkami

14. 12. 2021

K vánočnímu a adventnímu období patří mlsání. Jaká jídla a nápoje se tradičně konzumovala a dosud konzumují ve středních Čechách? Kromě vánočky a kapra lze ze široké škály jmenovat černého kubu a vdolky na Příbramsku a vánoční medovinu nejen na Berounsku. Perníčky, které se do Čech údajně dostaly ze sousedního Německa, jsou oblíbeným vánočním cukrovím v celé naší zemi. Různé způsoby jejich zdobení si návštěvníci mohou prohlédnout v muzeu v Jílovém u Prahy. Ve středních Čechách se z mnoha druhů cukroví připravuje i Masarykovo cukroví, jehož název připomíná jeho oblíbenost na vánoční tabuli pana prezidenta.

Černý kuba se nejen na Příbramsku konzumoval a dosud konzumuje jako předkrm při štědrovečerní večeři. Jeho tajemstvím je správný a léty ověřený poměr vařených krup, hub, česneku, sádla a cibulky. Nechyběl ani na štědrovečerní tabuli místních horníků. Jak vypadaly jejich Vánoce na přelomu 19. a 20. století se návštěvníci dozvědí ve vánočně vyzdobeném hornickém domku v Havířské ulici v Příbrami. Letos je expozice kvůli koronavirovým omezením přístupná pouze pro předem objednané skupiny. Ke štědrovečerním dobrotám na Příbramsku patřily také vdolky pomazané švestkovými povidly a posypané strouhaným perníkem.

Výlet za vánočním cukrovím lze podniknout do Jílového u Prahy. Místní regionální muzeum připravilo výstavu PhDr. Dany Holmanové s názvem Perníčky kam se podíváš, která zůstává otevřená až do 30. prosince. Ve středních Čechách se kromě oblíbených perníčků a bezpočtu dalších druhů cukroví připravuje i Masarykovo cukroví, někdy označované jako Masarykovy knoflíky. Cukroví s celými lískovými ořechy měl údajně ve velké oblibě první československý prezident. Jistě se tedy servírovalo na vánoční tabuli i v době, kdy prezident ke konci svého života trvale obýval zámek v Lánech na Kladensku.

Oblíbeným, a nejen vánočním nápojem, který dokáže příjemně zahřát, je medovina. Naši předkové nápoj vzniklý kvašením vody a medu ve velkém pili až do doby, kdy se od dob Karla IV. stále více prosazovalo víno. Tajemstvím dodnes připravované karlštejnské a křivoklátské medoviny je výběr prvotřídního medu z místních luk a lesů. Kdo si pro medovinu vyrazí přímo do městyse Karlštejn, může výlet spojit s prohlídkou zdejšího celoročně otevřeného Muzea Betlémů, které na vánoční atmosféru zaručeně naladí malé i velké návštěvníky.

Letošní předvánoční doba je opět spojena s řadou koronavirových omezení. Byly zrušeny oblíbené adventní trhy a řada dalších akcí. „Předvánoční tematické cestování a poznávání středních Čech je velmi omezeno, jako cíl výletů se nyní dají zvolit zejména výstavy. S ohledem na zdraví a bezpečnost všech je nutné dodržovat všechna související opatření. Inspirujte se na výstavách a připravte si pak doma středočeské gastronomické pochoutky, cestovat se totiž dá i prostřednictvím gastronomie,“ radí Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia
 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv
festival krumlov 34
laco deczi
czech semicon