Menu

Předpremiéru české show iMUCHA v Dubaji zhlédlo na dva tisíce diváků

25. 03. 2022

Multimediální show iMUCHA byla jedním z hlavních vrcholů Českého národního dne v rámci EXPO 2020 v Dubaji. Předpremiéra se odehrála ve zcela zaplněném Dubai Millennium Amphitheatre s kapacitou 2000 diváků. Na vystoupení přijeli hosté z celého světa i České republiky. Mezi návštěvníky se zařadili například i Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO, či David Vávra, přední český architekt, herec a spisovatel.

Tvorba Alfonse Muchy podle hudebníka a producenta show Michala Dvořáka ožila v jednom z amfiteátrů poblíž tuzemské expozice, která slavila Český národní den. „Mám obrovskou radost, jak se předpremiéra vydařila a jaký měla úspěch. Přijeli hosté z celého světa, z Kanady, USA, Japonska, Rakouska a mnohých dalších zemí. Ještě během představení mi šéf techniky z Londýna volal, jak je nadšený,“ říká Michal Dvořák a dodává: „Ohlasy předčily naše očekávání. Když se ohlédnu zpět a uvědomím si, že přesně ve stejném prostoru před lety odstartovalo úspěšné Vivaldianno, vidím v tom jakousi paralelu, a jsem přesvědčen, že i iMUCHA Show bude mít stejný, ne-li ještě větší úspěch.“

Show iMUCHA je příběh o souboji tvořivosti a destrukce, který se odehrává na pozadí života a díla světoznámého malíře, grafika, designéra a vizionáře stylu secese – Alfonse Muchy. Současný příběh, technologicky nejvyspělejší projekce, moderní hudba, tanec, akrobacie nebo dechberoucí pódiový design, to všechno vypráví příběh o životní cestě slavného výtvarníka očima mladého kreslíře komiksů.

Na projektu pracovalo více než 200 lidí včetně koncertního mistra České filharmonie Jiřího Vodičky, držitele tří Thálií Ondřeje Vinkláta, hudebního skladatele Jiřího Janoucha, autora libreta a scénáře Tomáše Belka, či choreografů DEKKADANCERS Tomáše Rychetského a Viktora Konvalinky. Autorkou komiksu je Alice Slavíček, vnučka známého malíře. Digitalizace Muchových plakátů a jejich animace jsou vytvořeny pomocí revolučních programů EbSynth od Secret Weapons a FaceStyle od Adobe. Světovou úroveň show potvrzuje spolupráce s hollywoodským hercem a představitelem postavy Jamese Bonda, Piercem Brosnanem, který propůjčil svůj hlas nejenom Alfonsi Muchovi, ale i jeho alter egu, kreslíři z příběhu.

„Všem přítomným divákům děkujeme za jejich účast. Jsme velice rádi, že se jim show ohromně líbila a byli z ní nadšení. Máme radost, že i četní zahraniční diváci byli unešení a sdělovali nám, že to byla jedna z nejskvělejších produkcí, které na EXPO měli možnost zhlédnout,“ říká Richard Fuxa, producent a předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který má sbírku ve správě.

V Dubaji se při předpremiéře ukázalo, jak obrovský potenciál show má a jak je velmi pozitivně vnímána. „Její obsah ve smyslu propojení současného světa s odkazem Alfonse Muchy, v podobě naděje slovanských národů, evokovala návštěvníkům zejména nyní, v náročné době, snahu o vzájemné porozumění,“ doplňuje Richard Fuxa. V České republice bude mít show premiéru 26. května v pražském O2 universum.
Připravil Michal Štefl.

www.czexpo.com
https://imucha.com/cs/



Archiv
for kids