Menu

Pole levandulí právě rozkvétá v trojské botanické zahradě

19. 06. 2020

Jen málokdo odolá kouzlu libé vůně kvetoucích levandulí a mnozí neváhají vydat se za ní až na proslulý jih Francie. Letos ale nemusíte cestovat tak daleko. Levandulové pole právě rozkvétá také ve venkovních expozicích Botanické zahrady hl. m. Prahy. Najdete ho v rozlehlé expozici středozemní flóry, která navodí dokonalou iluzi divoké přírody na jihu Evropy. Vydejte se sem s partnerem, partnerkou, přáteli či rodinou a zažijte atmosféru Středomoří. Oslavite zde příchod léta romantickým piknikem. Kromě příjemných vzpomínek si můžete odnést také jedinečné fotografie s fialovým kobercem levandulových květů v pozadí a taková selfie vám budou všichni závidět. Díky probíhající fotografické výstavě budete mít také příležitost poznat unikátní flóru Kypru. Zažijte vůni
                                                                                                                            Středomoří v Troji denně od 9.00 do 19.00 hodin.


Levandule patří i u nás k oblíbeným zahradním trvalkám. Možná právě proto, že nám připomínají klid a pohodu jižní Francie a letní dovolenou u moře. „Ve spodní části expozice Středozemí byla po delší čas nevyužitá plocha. Před několika lety jsme se rozhodli vysadit na její části levandulové pole, které se zbytkem expozice krásně ladí. Levandulovým keřům se zde velmi dobře daří, a tak si tu návštěvníci budou v průběhu června připadat, jako by navštívili proslulou Provence,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.  

Levandulová botanická zahrada v Troji
Botanická zahrada je nejen místem, které návštěvníkům přibližuje unikátní přírodní druhy, je také zdrojem zahradnické inspirace. Sortiment rodu levandule (Lavandula), který se zde pěstuje, tvoří několik desítek druhů a především kultivarů. Z pohledu jejich pěstování je možné rozdělit je na dvě skupiny. Tou první jsou druhy a odrůdy, jež lze u nás celoročně pěstovat venku. Druhou skupinou pak ty, které vyžadují zimování ve skleníku či v zimní zahradě. „Nejvýznamnějším druhem, který lze celoročně pěstovat venku, je levandule lékařská (L. angustifolia). Nakvétá obvykle ve druhé polovině června a kvete až do července. Nejatraktivnější jsou její odrůdy s tmavě fialovými kvítky a fialovými kalichy, např. ´Hidcote Blue´. Náš sortiment ale tvoří i odrůdy s květy světle modrými, světle růžovými či bílými. Této levanduli vyhovuje stanoviště na plném slunci a záhřevná a propustná zahradní půda,“ vysvětluje Petr Hanzelka, kurátor trvalek a okrasných trav.  

Podobně pak u nás lze venku pěstovat i druh levandule prostřední (L. × intermedia), která je přírodním křížencem druhů L. angustifolia a L. latifolia a např. v Provenci se hojně pěstuje k produkci levandulové silice (tzv. lavandinu).

Mírnější zimy (spíše v sušších půdách) dokáže venku přežít také levandule širokolistá
(L. latifolia). „Tu mohou návštěvníci zahrady vidět ve výsadbě u terasy poblíž kaple sv. Kláry. Obecně její dlouhodobé pěstování venku příliš reálné není. Řadí se již do druhé skupiny levandulí, tedy k těm, které vyžadují přezimování v bezmrazých prostorách, ideálně na světle a při teplotě 5–8 °C a spíše v sušším, resp. nepřemokřeném substrátu,“ doplňuje Petr Hanzelka.

Do nezimovzdorné skupiny patří také asi nejatraktivnější druh, levandule korunkatá (L. stoechas). Ta se často nabízí v nejrůznějších zahradních centrech a prodejnách. Vyniká totiž nápadným květenstvím, které je zakončeno výraznými vzpřímenými fialovými listeny. Jde o velmi hezký druh pro nádoby, letní terasy, balkóny apod. Celoroční venkovní pěstování zatím u nás bohužel není reálné.

„Z dalších zajímavých druhů ze sbírek botanické zahrady lze uvést např. levanduli zelenou (L. viridis) s netypickou, skoro „kafrovou“ vůní listů a bělavě zelnými listeny v květenství, levanduli kanárskou (L. canariensis), levanduli zoubkatou (L. dentata) a další,“ uzavírá Petr Hanzelka.

Piknik jako u Středozemního moře
Oslavte příchod léta a zahajte letošní piknikovou sezonu originálně. Přijďte relaxovat do klidného zákoutí botanické zahrady, kde vám bude společnost dělat příjemná vůně levandulových květů hojně navštěvovaných motýly. A aby váš zážitek byl dokonalý, připijte si vínem z přilehlé vinice sv. Kláry. Ve Vinotéce sv. Klára v nedalekém viničním domku vám rádi poradí s výběrem vhodného vína, zapůjčí skleničky a nabídnou drobné pochutiny, které se k vínu skvěle hodí.
Připravila Darina Miklovičová. 

www.botanicka.cz 

  



Archiv
for kids