Menu

Podzim láká na turistiku, houby a wellness

24. 09. 2018

Podzim je jedním z nejpříjemnějších období na turistiku, pobyt na horách, či v lázních. Dny již nejsou pekelně horké, ale ještě umožňují sedět venku a vychutnávat si krásy přírody. Ať už máte základnu kdekoliv, můžete se vydat na houby do podzimní přírody. Nejlepší houbové revíry jsou v čistém prostředí daleko od průmyslových center ve Vysokých a Nízkých Tatrách, ale i v okolí Čičman, Bardejova, Vígľaše... Vyberte si z nekonečné nabídky ubytovacích zařízení ty, které jsou něčím výjimečné. Ať si už zvolíte kouzelný Kaštieľ (zámeček) Čičmany, Bardejovské kupele (Bardejovské lázně), Zámecký hotel The Grand Vígľaš, rodinný hotel Solisko na Štrbském Plese, síť hotelů Sorea ve Vysokých a Nízkých Tatrách, nebo severovýchod Slovenska s městem UNESCO Bardejov, nebudete litovat. Všechny tyto destinace poskytují rozmanité možnosti trávení času v okolí, ale mnohé z nich vynikají i vlastními hotelovými wellness, chutnou stravou a různými atrakcemi. A pokud vám Slovensko na výběr nestačí, ještě jsou tu světoznámé Luhačovice s jejich neméně známou Vincentkou nebo Karlovy Vary. 

Kaštieľ Čičmany nabízí malované dřevěné domečky v Čičmanech
Ideální základnou na ubytování v rázovitém venkovském prostředí je nově otevřený Kaštieľ Čičmany. Netradiční příbytek zemanské šlechty poskytuje komfortní ubytování, výbornou domácí kuchyni a pohádkové prostředí s malovanými dřevěnicemi, jaké nenajdete nikde na světě. Navíc vás okouzlí svěží příroda Rajecké doliny, říčka Rajčianka, okolní hory plné hub a neskutečný klid. 
Ředitelka Kaštieľa Čičmany Ing. Berta Piešová říká: „K dispozici máte celoročně termální venkovní a vnitřní bazény v lázních Aphrodite v Rajeckých Teplicích, jen 27 km od Rajce. V bazénech se používá přírodní termální voda typu akratoteriem s 38 °C obsahující ionty vápníku a hořčíku s blahodárnými účinky na pohybový a nervový aparát, jakož i na celkovou relaxaci organismu. Za nákupy a kulturou se zase můžete vydat do Žiliny. Přes kopec Kľak to máte jen o trochu déle než půlhodinku autem na horní Nitru do Bojnic, kde na vás čeká romantický zámek, největší slovenská ZOO se slony, lvy a orangutany, termální lázně a termální koupaliště Čajka. Navíc 6. července nad Bojnicemi otevřeli novou turistickou atrakci, v podobě 30metrové vyhlídkové věže. Věž má unikátní ocelovou konstrukci a dřevěnou lávku se stoupáním 6 %. Z věže je nádherný výhled na zámek, Bojnice a Prievidzu. Z vrcholu věže se můžete spustit na toboganu.“

Kaštieľ Čičmany je penzion s restauračními službami a hostincem nacházející se v barokně-klasicistním zámku přímo v Čičmanech. Nabízí ubytování pro 27 osob v devíti komfortně zařízených dvoulůžkových pokojích s možností jedné až dvou přistýlek. V obnovených prostorách zámečku naleznete na stěnách originální výzdobu s čičmanskými motivy. Původně zeměpanský zámeček byl postaven koncem 18. století a v roce 2015 prošel kompletní rekonstrukcí. Posledním vlastníkem byl hrabě Leopold Berchtold, ministr zahraničí Rakousko-Uherska. Zámeček je ideální nejen jako základna pro turistiku, ale i na řízení firemních eventů, teambildingů, menších kongresů a firemních večeří. V zámečku si můžete pochutnat na marinovaných plátcích ze zvěřiny, grilovaném candátu, pečených žebrech a kolenou, kachně, haluškách i pirozích, grilovaném oštiepku, štrúdlu i palačinkách... Obsluha je přívětivá, čepují zde Gambrinus, Pilsner Urquell a kofolu. Samozřejmostí je venkovní sezení a velká oplocená zahrada, kde mohou bezpečně dovádět děti. V ní stojí i miniaturní čičmanský domek, ve kterém jsou hračky, tabule a křída.

Hotel Solisko na Štrbském Plese je ideální pro rodiny

Ideální základnou na vysokohorskou turistiku je Hotel Solisko ležící přímo na břehu Štrbského plesa ve Vysokých Tatrách. Ať už se vydáte na Kriváň, Rysy, Ostrvu, nebo jen tak nakrátko na Solisko, k vodopádu Skok, na Jamské nebo Popradské pleso, všude je relativně blízko. Ještě jste ani nevyrazili a už jste ve výšce 1400 m metrů nad mořem. Poloha Štrbského Plesa je ideální i pro vozíčkáře, hendikepované lidi, důchodce, malé děti i maminky s kočárky. Všichni si mohou vychutnávat vysokohorský vzduch, a přitom se pohodlně po rovině procházet udržovanými stezkami po břehu Štrbského plesa a po procházce si dopřát výborné jídlo ve stylové hotelové restauraci Al Lago. Manažerka Hotelu Solisko Katarína Kaňová informuje: „Ve Vysokých Tatrách bude od 1. listopadu 2018 do 15. června 2019 tradiční zimní uzávěra vysokohorských chodníků. Doporučujeme tedy zdatnějším turistům, aby využili poslední víkendy, či celé týdny před uzávěrou, na túry na vysokohorské štíty, které budou následujícího půl roku nedostupné. Vysokohorské chaty a chodníky k nim, s výjimkou Chaty pod Rysy, však budou přístupné celoročně. Tedy i v zimě se můžete projít na Popradské pleso, což je nejoblíbenější a nejdostupnější zimní trasa ze Štrbského Plesa. Výhodou základny na výlety z Hotelu Solisko ve Štrbském Plese je, že se mohou turisté v případě náhlé změny počasí relativně rychle vrátit do hotelu. Ocení to zejména rodiny s malými dětmi.“

Právě tato klientela mimořádně oblibuje tento hotel. Pokoje se dají vzájemně propojit na takzvané rodinné, ve kterých je prostor pro samostatnost dětí, ale i soukromí rodičů. V hotelové restauraci Al Lago si umí vybrat každý. Pochutnají si i děti, které mají jinak problémy s restaurační stravou. Návštěvníkům zde nabízejí tradiční italskou kuchyni, doplněnou o slovenské speciality. Restaurace má na jídelním lístku i pravou italskou pizzu, používají zde na ni pouze italskou mouku a originální čerstvé přísady. Mají i širokou nabídku jídel vhodných pro celiaky. Pokud jsou hosté alergičtí na nějaké potraviny, musí personál včas upozornit a pak dostanou jídla bez příslušných alergenů. K dispozici je i dětská místnost, která je přímo připojena k restauraci. Zatímco si děti hrají, rodiče se mohou v klidu najíst. 
Štrbské Pleso je nejoblíbenějším místem na procházky ve Vysokých Tatrách. Kolem plesa vede 2,2 km dlouhá udržovaná stezka. Vedle jezera je vybudována i bezplatná kyslíková dráha se šesti stanovišti z dřevěno-kovových konstrukcí sportovního náčiní. Výhledy na tatranské vrcholy lákají turisty celoročně. Zpřístupněno je několik turistických stezek k 12 vysokohorským chatám. Na oblíbený Hrebienok, Solisko, Skalnaté pleso a Lomnický štít turisty pohodlně vyvezou lanovky. Čas na túry je vhodný prakticky po celý rok – s výjimkou nepříznivého počasí.
Kam se dá jít i po 1. listopadu? Štíty jsou uzavřeny všechny kromě Slavkovského štítu, který je přístupný pouze v době mimo sněhové pokrývky. Kromě Chaty pod Rysy jsou ostatní přístupné celoročně, oblíbené jsou túry v Malé a Velké Studené dolině k Téryho chatě a Zbojnické chatě. Relativně pohodlná je cesta k Chatě u Zeleného plesa. Z Hrebienku je dobrá výchozí poloha na procházku k vodopádům Studeného potoka a na túru na Skalnaté pleso. Ze Štrbského Plesa se dá jít na Popradské pleso a když není sněhová pokrývka, tak až na Slezský dům. Dovolenou zpestří i pobyt v aquaparku. Na výběr je 25 km Aquacity Poprad, nebo 48 km vzdálená Tatralandia u Liptovského Mikuláše.

Zámecký hotel The Grand Vígľaš je rájem milovníků historie, wellness i turistiky
Vynikající základnu pro podzimní aktivity jako jsou toulky přírodou, návštěvy hradů a zámků a koupání v termálních koupalištích, poskytuje Zámecký hotel The Grand Vígľaš. Návštěvníci mají možnost vychutnat si vodní i historické radovánky přímo na opravdovém obnoveném luxusním zámku, sídle pěti uherských králů, situovaném v srdci Slovenska ve Vígľaši. Pokud je lenošení ve zdejším wellness centru královny Barbary omrzí, mohou si vyrazit na toulky po okolí, nebo okusit atrakce akvaparků a koupališť v okolí.
Ideální poloha zámku Vígľaš ho přímo předurčuje jako základnu pro výlety a rozmanité aktivity v okolí. Pokud jste milovníkem turistiky, cyklotoulek, sportu, dobrého jídla, či historie, přijdete si na své. Přijďte si užít pohodlí zámeckého luxusu, kombinované s vlastním wellness a atrakcemi okolí. Ze sportovních aktivit si můžete vybrat například tenis na kurtech přímo ve Vígľaši, jízdu na koních v Pstruši, golf na 18jamkovém hřišti Tri duby Sliač, adrenalinové a vyhlídkové lety na Sliači, cykloturistiku po okolí a lyžovačku a ZIP WIRE (jízdu na kladce) v nedalekém resortu Košútka. Potěší i hrady a zámky, důlní města a jejich památky – Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica, Špania dolina nebo hory – Donovaly. V okolí Zámku Vígľaš je Holidaypark Kováčová a Aquatermal Strehová, oba s termální vodou. Na sportovní a adrenalinové aktivity slouží paintball Airsoft Zvolen, jezdecký areál Masarykův Dvor, Lunterův Ranč, Golf Resort Tri Duby, bobová dráha Donovaly. Na cykloturistiku Okruh kolem Poľany, západní část Rudohorské cyklomagistrály, západní část Novohradské cyklomagistrály, severní část Hontianské cyklomagistrály a jižní část Vrchařské cyklomagistrály.
Nechte se i vy zlákat nabídkou živé historie, špičkové gastronomie a skvělými wellness službami a užijte si pobyt na opravdovém zámku, který je zapsán v seznamu Národních kulturních památek. Zámek Vígľaš je symbolem nového trendu v hotelnictví na Slovensku. Velkorysá rekonstrukce přináší návštěvníkům zámku návrat do období gotiky, renesance i baroka a je aristokratickým skvostem nejen podpolianského regionu, ale i Slovenska. 
Samostatnou kategorií doplňkových služeb je hotelové wellness centrum, Wellness – Queen Barbara Spa. Je pojmenováno po královně Barbaře Celjské, protože zde jako královna a manželka císaře Zikmunda dlouhá léta žila a spravovala okolní panství, majetky. Ubytovaným hostům je k dispozici bazén s protiproudem, vířivka, infrasauna, finská sauna, ochlazovací bazén, masáže. Jídla jsou podávána formou polopenze a i á la carte. 

Město Bardejov a Bardejovské lázně ideální na trávení volného času.
Akce pořádané Bardejovskými lázněmi a městem Bardejov spolu se stálými zařízeními, dělají tento méně poznaný kout severovýchodního Slovenska velmi atraktivním pro jednodenní, víkendovou i pobytovou turistiku jednotlivců, dvojic a rodin s dětmi. A to jak pro cykloturisty a běžce, tak i pěší turisty. Z Prešova je to jen 40 minut (cca 40 km), z Košic 1 hodina (80 km), z Popradu 90 minut (100 km).
Návštěvníci se těší i ze stálé atrakce – bronzové sochy kata v životní velikosti, která od 4. července 2016 zdobí Radniční náměstí Bardejova. Bardejov je historické město zapsané do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Právem se pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Návštěvníci zde mohou obdivovat Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor Sv. Egidia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea, ale i Památník holokaustu a Bardejovské suburbium – Stará synagoga.
Nejvíce se na udržení turistů v regionu během delšího období podílejí ubytovací zařízení v Bardejovských lázních, dva wellness komplexy a v létě i venkovní koupaliště. V lázních se léčila rakouská císařovna Alžběta, zvaná Sisi a v léčebném domě Alžbeta udržují na její památku apartmán, ve kterém bydlela, malé muzeum a prodávají suvenýry připomínající její pobyt. Lázně mají 10 léčivých pramenů a nejširší léčebné indikace na Slovensku. Loni se zde ubytovalo 27 170 klientů.
Bardejovské lázně se nacházejí 5 km od Bardejova. Patří k nejoblíbenějším a nejstarším slovenským lázním. Hosté mají na výběr ze dvou wellness komplexů a v létě je k dispozici i venkovní koupaliště v nádherném lesním prostředí. Větší Wellness SPA – bazénový a saunový svět je v hotelu Ozón a menší (bez plaveckého bazénu) je v kongresovém hotelu Alexander. V komplexu Wellness Spa je možné využít denně bazén a saunový svět. Ve středu až neděli jsou přístupné i fitness, masáže a solárium. Luxusní čtyřhvězdičkový kongresový hotel Alexander je nejlepší volbou pro konání kongresů, školení, seminářů, workshopů, teambuildingů, obchodních setkání, ale i svateb a zábav. Návštěvníci mají k dispozici dobrou kuchyni se švédskými stoly, pěkné výhledy na lázeňské domy, posezení v rozlehlém parku, či procházky po okolních horách. Bardejovské lázně se pyšní tím, že patří mezi nejstarší lázně s nejdelší tradicí poskytování lázeňských služeb. Kromě Sisi zde pobýval i rakousko-uherský císař Josef II. (1783), Marie Luisa, pozdější manželka císaře Napoleona (1809), ruský car Alexandr I. (1821) a polská královna Marie Kazimiera dʼArquien, manželka polského krále Jana III. Sobieského.
Atrakcemi okolí Bardejova je zachovaných 7 řeckokatolických a 1 římskokatolický dřevěný kostel: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Oblíbený je i Skanzen – muzeum lidové architektury v Bardejovských lázních. Délka vybudovaných a udržovaných, navzájem propojených pěti cyklostezek v okolí Bardejova dosahuje celkem více než 8 km a délka značených turistických stezek v okolí lázní dosahuje 35 km. Na procházky láká i Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních.
K atrakcím severovýchodního Slovenska patří i město SVIDNÍK, které je od roku 2017 členem OOCR. Kapitolu válečných dějin dokumentuje Vojenské muzeum ve Svidníku a v přilehlém parku se nachází externí expozice těžké vojenské techniky. S válečnou historií souvisí i Památník na Dukle. Připomíná Karpatsko-dukelskou vojenskou operaci z podzimu 1944.

Síť hotelů Sorea nezklame, vybere si každý
Ze široké nabídky největší hotelové sítě na Slovensku SOREA, která má svá zařízení po celém Slovensku, si vybere každý. K dispozici jsou zvýhodněné pobyty pro rodiny s dětmi, seniory i aktivní sportovce, spolu s bohatým programem. Senioři si mohou dopřát zasloužený odpočinek i se státní účelovou dotací pro důchodce. Sportovní nadšenci zase mají možnost využít cyklostezky v okolí hotelů SOREA a objevovat krásy slovenských hor či okolí hlavního města.
Víkendový wellness relax a Relax pohoda čeká návštěvníky v Hotelu SOREA*** TRIGAN ve Štrbském Plese. Pro milovníky turistiky jsou nejatraktivnější Vysoké Tatry. Přímo u lanovky na Skalnaté pleso, s přestupem na lanovku na Lomnický štít, je zrekonstruovaný Hotel SOREA URÁN*** v centru Tatranské Lomnice. V Hotelu SOREA TITRIS***, též v Tatranské Lomnici, se děti mohou zabavit na 36metrovém toboganu v AQUA RELAX centru a dospělí si užít vodní atrakce, masážní trysky, bohatý animační program, hudební večery.
Kromě Tater se těší velké oblibě i Liptov, kde se kromě Hotelu SOREA MÁJ nachází i Hotel SOREA SNP, situovaný v krásné Demänovské dolině. Pobyt si můžete oživit masáží lávovými kameny, či skořicovým nebo rašelinovým zábalem. Do letní nabídky Hotelu SOREA ĎUMBIER v Liptovském Jánu patří i fakultativní výlety po pamětihodnostech Slovenska. Expozice miniatur kulturních památek Minislovensko, je umístěna přímo u hotelu. Na své si přijdou rekreanti i v dalších zařízeních SOREA po celém Slovensku. Stačí si jen vybrat.

Čarokrásné Luhačovice
Pro Slováky jsou atraktivní nejen domácí lázně, ale rádi navštěvují i moravské Lázně Luhačovice. Na lázeňské pobyty je nejoblíbenější čtyřhvězdičkový Jurkovičův dům a na wellness hotel Alexandria. Hotel Alexandria**** nabízí komfortní pokoje, reprezentační prostory, atraktivní balíčky, profesionální servis a špičkovou gastronomii – vše pod jednou střechou. Dále má wifi připojení, bazén, saunový svět, fitness centrum, lázeňské a wellness procedury. K dispozici jsou Francouzská restaurace a Night Club.
V Luhačovicích se dá příjemně strávit den procházkami, posezením v obnoveném lázeňském parku, ochutnáváním zdejších světoznámých minerálních vod na čele s Vincentkou a obdivováním pohádkově krásných staveb ve stylu lidové secese, které tu po sobě zanechal nejvýznamnější slovenský architekt Dušan Jurkovič. Luhačovice jsou po cestě vzdáleny pouhých 25 km od hraničního přechodu Drietoma – Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy.
Světoznámou Vincentku – minerální vodu z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice, si mohou návštěvníci popíjet u původního pramenu Vincentka. Mohou si ji však odvézt i jako suvenýr v lahvích z pramene Nová Vincentka. Prodává se i v nosních sprejových aplikátorech a jako koncentrát pro výplach dutin, je přidávána do zubních past, pastilek, sirupů, hydratačních krémů a sprejů Vincentka. K oblíbeným suvenýrům patří i bylinný likér Luhačovická bylinná a unikátní lázeňské pohárky Nectarium a Labuť

Dopřejte si lázeňský pobyt v světoznámých Karlových Varech
Karlovy Vary jsou bezpochyby výjimečnými českými lázněmi, neobyčejnou turistickou destinací a mají „genius loci“. Především rituál pití vody z nejznámějšího pramene Vřídlo má nezpochybnitelné účinky. Přesvědčte se na vlastním těle o jeho léčivých účincích. V zařízeních společnosti Bohemia-lázně, a. s., Karlovy Vary, naleznete ubytování i s procedurami ve výjimečně příznivých cenách.
Kromě klasických léčebných pobytů zde můžete absolvovat i několikadenní wellness, relaxační, rehabilitační a regenerační pobyty. Vřídlo je hlavním karlovarským pramenem, jehož teplota dosahuje 73 °C a tryská do výšky 12 metrů. Tento přírodní léčebný zdroj se používá k léčbě onemocnění zažívacího traktu, poruchy látkové výměny (cukrovka, vyšší hladina tuků v krvi, dna). Teplé prameny se využívají na pitné kúry, ke koupelím a výplachům. Všechny léčebné lázeňské pobyty Bohemia-lázní Karlovy Vary probíhají v sanatoriu Kriváň a hotelích Slovan a Concordia, které jsou umístěny v blízkosti kolonád.
Připravil Štefan Kuča.

www.kastielcicmany.sk
www.hotelsolisko.sk
www.grandviglas.com
www.kupele-bj.sk
www.bardejov.sk
www.sorea.sk
www.LazneLuhacovice.cz
www.HotelAlexandria.cz
www.bohemia-lazne.cz



Archiv