Menu

Po dvouleté vynucené pauze se do Toulcova dvora vrací oslavy Dne Země

11. 04. 2022

Dubnový mezinárodní svátek naší planety Den Země má své pravidelné místo v hostivařském Toulcově dvoře. V letošním roce opět proběhnou tradiční oslavy pro širokou veřejnost plné herních aktivit, poznání i zábavy. Své místo bude mít i dobročinnost. Ve spolupráci s Nadací Proměny Karla Komárka totiž probíhá současně výzva „Pomozte poznávat přírodu všemi smysly“. Vybrané peníze poputují právě do hostivařského ekocentra.

V sobotu 23. dubna se v symbolickém čase za pět minut dvanáct otevřou brány Toulcova dvora, abychom po dvouleté pauze mohli oslavit Den Země. Letošní akce s mottem „Tady, tudy krajinou“ bude zaměřena na přírodní zákoutí nejen Toulcova dvora. Návštěvníci se mohou těšit na mnohá interaktivní stanoviště a dílničky či vernisáž výstavy kreseb krajiny Vladislava Hojného. Ten je českým akademickým malířem, ilustrátorem a grafikem. V současné době se nazývá především vlastivědným vycházkářem ve výslužbě a právě na toulkách krajinou čerpá svou inspiraci. Do prostor středověkého špýcharu svou expozicí přináší prostřednictvím svých děl výjevy z české krajiny a českých vesniček, propojené nadsázkou se svými postřehy a komentáři. Výstava následně potrvá až do 5. května.

Příchozí si zároveň budou moci projít novou naučnou stezku, která se věnuje jednotlivým biotopům ve zdejším přírodně cenném areálu. Nová zastavení byla vybudována za pomoci Nadace Proměny Karla Komárka a na akci bude slavnostně otevřena. „Jedná se o jeden z prvních kroků na kompletní výměnu našich naučných stezek a infopanelů. Příprava probíhala s řadou odborníků mimo naší organizaci a výsledkem je moderní a zajímavá stezka, ze které máme velkou radost,“ říká k projektu předsedkyně spolku Lenka Skoupá.

Obohacení přinese zájemcům bezesporu i komentovaná vycházkách o kytkách, které lze sníst. „Čekanka, šťovík, bršlice, jitrocel… tím vším se dá vylepšit jarní salát. Všechno roste na jaře jako o závod a čeká pouze na naše ochutnání. Přírodní zelenina je v dubnu totiž nejjemnější,“ prozrazuje ke gurmánskému výletu Halina Holá ze zdejšího infocentra.

Řada aktivit se bude odehrávat samozřejmě i na hlavním pódiu uprostřed historického dvora. Od dřevěného divadla, přes koncert písničkáře a spisovatele Jana Jíchy až k závěrečnému kulturnímu zážitku. O něj se postará svým hodinovým koncertem hudební projekt Mateřská.com.

Nedaleko pódia bude možné zakoupit charitativní mošty Nadace Proměny Karla Komárka. Ať již zvolíte mošt jako občerstvení při akci, a nebo si ho odnesete v láhvi s sebou domu, veškeré vybrané peníze připadnou na účely výzvy „Pomozte poznávat přírodu všemi smysly.“ Do ní je možné přispívat již nyní.
Připravil Jakub Moravec.

www.nadace-promeny.cz
www.toulcuvdvur.cz/akce/den-zeme-2

www.toulcuvdvur.cz



Archiv