Menu

Peking se představil v Praze

23. 09. 2017

Peking je 860 let hlavním městem Číny a kulturní metropolí s více než třítisíciletou historií. Má sedm památek zapsaných na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO včetně části 21 296 km dlouhé Velké čínské zdi, Zakázaného města s 8 707 místnostmi na 720 tisících plošných metrů, Letního paláce a Velkého kanálu, který se začal stavět v 5. století před Kristem a byl zesplavněn za dynastií Sui a Tang v 7. století našeho letopočtu, kdy dosáhl délky 1 710 km. Dodnes je důležitou dopravní vodní cestou. Peking se nachází na jeho severním konci. Na jižním je město Hangzhou, kde se v roce 2016 konal summit G20. Peking je jedním z nejmodernějších a nejotevřenějších měst Čínské lidové republiky. Nachází se zde celostátní centrum vědeckotechnologických inovací. Vědeckotechnologickému parku nových odvětví v pekingské čtvrti Zhongguancun se přezdívá čínské Silicon Valley. Osmapadesát z pěti set největších firem světa má centrálu v Pekingu. Sedmašedesát z pěti set největších firem světa, jejichž matky sídlí mimo Čínskou lidovou republiku, tu má centrálu pro Čínu nebo pro asijsko-pacifickou oblast. V roce 2008 se v Pekingu konaly úspěšné letní olympijské hry. V roce 2022 se Peking stane prvním městem světa, které po letní olympiádě bude pořádat i zimní olympijské hry.

peking-01---zhang-jingHospodářská komora ČR mne delegovala na prezentaci turistických možností Pekingu, která se uskutečnila 12. září 2017 v pražském hotelu Hilton. Za čínskou stranu se akce zúčastnili obchodní rada Velvyslanectví Čínské lidové republiky pan Wang Jinsong, sekční ředitel Výboru pro rozvoj cestovního ruchu města Pekingu pan Zhang Jing a manažerka pekingského ústředí CTS Travel ShanShan Liu. Za českou stranu ředitel šanghajského zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism pan Štěpán Pavlík a zástupci cestovních kanceláří. Sekčního ředitele Výboru pro rozvoj cestovního ruchu města Pekingu pana Zhang Jing jsem při té příležitosti požádal o rozhovor.

Pane Zhang Jing, dnešní akce se účastní řada českých touroperátorů včetně cestovní kanceláře ESO travel, s níž jsem byl v Číně. V Pekingu se mi líbilo už proto, jak se v něm odráží to, že je hlavním městem jedné z nejstarších kontinuálně existujících civilizací světa. Číňané lidstvo obohatili mnoha objevy a vynálezy včetně kompasu, střelného prachu, papíru či knihtisku (pár tisíciletí před Gutenbergem). Pro mne je Peking místem, v němž se snoubí tisícileté tradice s moderní dobou. Nicméně bych se vás dovolil zeptat: Co je pro Peking typické?

peking-02Jak už jste zmínil, to, že je starobylým městem. Že je v něm poměrně dobře zachovaná stará císařská kultura včetně staveb a chrámů. Hovořil jsem zde například o Zakázaném městě, což je přesně reprezentant císařské architektury. Spolu s tím jsou pro Peking nejtypičtější chutungy – obydlí prostých lidí, tradiční pekingské domky s dvorkem. Na některých místech Pekingu v těchto domcích žijí jeho obyvatelé dodnes. Takže pokud typický turista navštíví Peking, v prvé řadě se jde podívat na císařskou kulturu a architekturu a do uliček chutungů.

V čem je přednost Pekingu oproti jiným světovým metropolím?

V tom, že je starobylý a současně supermoderní. Krom tisícileté kultury v něm můžeme pocítit ducha inovací a nejmodernější techniky. Peking reprezentuje zdařilou integraci Západu a Východu. Mnoho hlavních měst světa je „pouze“ hlavními městy. V některých je soustředěna politika, v některých historie a kultura. Peking nejenže zahrnuje všechny tyto oblasti, ale navíc je finančním centrem a centrem hospodářství, vědy, technologií a inovací. 

peking-04Jaké jsou jeho perspektivy v oblasti cestovního ruchu?

Řeknu vám nejdřív tři data. Peking za rok navštíví 285 milionů turistů. Z toho je zhruba 280 milionů domácích z jiných provincií Číny. Určitě víte, že Čínská lidová republiky má přes jednu miliardu tři sta milionů obyvatel – a každý Číňan má sen alespoň jednou za život navštívit Peking. I to je jeden z důvodů, proč máme v Pekingu tolik turistů. Jen Zakázané město, které drží primát nejnavštěvovanějšího muzea světa, rok co rok navštíví patnáct milionů turistů. Do Pekingu přijíždí také asi 4,5 milionu turistů ze zahraničí včetně těch od vás, z České republiky a střední Evropy. Rozhodně se proto perspektivy Pekingu z hlediska návštěvnosti neobáváme. To, co nám jako vládnímu výboru pro cestovní ruch leží na srdci, je, jak turistům poskytovat ještě dokonalejší servis.

 



Archiv