Menu

Ondrášova valaška popáté!

21. 05. 2024

Od pátku 7. 6. do neděle 9. 6. se mohou milovníci folklóru těšit na pátý ročník přehlídky uměleckých a folklorních souborů Ondrášova valaška 2024. Součástí letošního ročníku je 5. ročník Setkání folklorních generací – členů Vojenského souboru písní a tanců Jánošík & Vojenského uměleckého souboru Ondráš a všech příznivců lidové písničky. Letošní rok připadá na 70. výročí založení VSPT Jánošík, na který od roku 1993 navázal VUS Ondráš. Za sedmdesát let v souborech vyrostlo mnoho generací milovníků folklóru.

„Připravujeme dva unikátní večerní pořady, v pátek 7. 6. to bude vzpomínkový pořad na Jaroslava Juráška, dlouholetého uměleckého vedoucího s názvem Juráškovy noty, ve kterém zazpívají bývalí členové Jánošíku a Ondráše písně v hudební úpravě Jaroslava Juráška za doprovodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). S reprezentačním pořadem naváže US Lúčnica z Bratislavy, ve kterém se můžeme těšit na pestrou směsici párových, fašangových a obřadních tanců. Na své si přijdou milovníci odzemku a jeho ženské varinaty tzv. „cindrušky“. Uvidíme i takřka akrobatické kousky, tanečníci předvedou např. předení konopí a lnu nebo tanec pozdišovských hrnčířů v choreografiích prof. Štefana Nosála. V sobotním večeru 8. 6. si připomeneme vrcholná programová čísla umělecké činnosti obou souborů v podání bývalých členů VSPT Jánošík a VUS Ondráš v pořadu L.I.S.T. (láska, idea, srdce, tanec),“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Během víkendu se v programu představí dětské folklorní soubory, např. Omladinka, Stavbárik, Malý Beskyd, Ondrášek, a mezi jinými také folklorní soubory: Šmykňa, Vlčnovjan, Púčik a Javořina.  Společně se pobavíme při lidové muzice, naučíme se nové tance a poslechneme si vojenskou hudbu. V sobotu 8. 6. se členové Jánošíku a Ondráše, kteří v dnešní době vedou dětské a dospělé folklorní soubory, předvedou se svými svěřenci v programech Jaká mama, taká dcera a Jaký otec, taký syn. V neděli 9. 6. prohlídku zakončí závěrečný galakoncert – Všechno nejlepší Ondráši!

Předprodej vstupenek: www.nmvp.cz/ondrasovavalaska2024 
Připravila Pavlína Polášková.

https://1url.cz/D1zhk



Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba