Menu

Oblíbené Masarykovy recepty

30. 10. 2018

Letos jsme oslavili hned dvě významné události. Od obou z nich uteklo již sto let. Vznik Československa a konec I. světové války. A právě 28. říjen a život za první republiky jsme si připomněli na znojemské Přímce zajímavou výstavou. K vidění zde byla slavnostní tabule, ke které usedli významní muži 28. října. Podávala se vejce Benedikt, křepelčí polévka s domácími nudlemi, vídeňský řízek s bramborovou kaší, švestkové knedlíky sypané mákem, Masarykovy suchárky a vídeňská káva.

Prezident Masaryk nebyl, co se týče jídelníčku, příliš vybíravý. Dalo by se říci, že byl nenáročný, skromný strávník. V oblibě měl tradiční česká jídla. Největší slabost měl pro již zmiňované švestkové knedlíky a kvalitní zrnkovou kávu.

Na Vánoce nesmělo v Lánech chybět cukroví, které prý dělávala již jeho maminka – jednoduchá máslová kolečka s ořechy obalená v cukru. Postupem času se pro něj vžilo označení Masarykovo cukroví či Masarykovy suchárky. K snídani nebo jako předkrm si rád dopřával vejce Benedikt. A právě tyto poslední dva recepty vám přinášíme jako inspiraci pro sváteční chvíle.

 

MASARYKOVO CUKROVÍ

150 g vlašských nebo lískových ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa
1 žloutek
moučkový cukr na obalení 

Jak na to:
Ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody. V míse smíchejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Do těsta zapracujte celé osušené ořechy (lískové nejprve zbavte slupky a pak namočte). Vytvarujte válečky o průměru cca 4 cm a nechte v lednici přes noc ztuhnout. Z válečků nakrájejte kolečka o síle asi půl centimetru a na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu je pečte v předehřáté troubě 5-8 minut na 180 °C. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

VEJCE BENEDIKT 

Improvizace při přípravě vejce Benedikt by neměla být bezbřehá – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Nejautentičtěji se jeví anglický muffin, ale přijatelný je i toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo. 

Začněte přípravou holandské omáčky, ta je nejnáročnější. V menším hrnci přiveďte k varu dvě lžíce bílého vína, dvě lžíce vody, lžičku vinného octa a špetku pepře. Vařte, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří, pak odstavte a nechte zchladnout. V nerezové míse prošlehejte dva žloutky se zredukovanou tekutinou, mísu posaďte na vodní lázeň a šlehejte, dokud nevznikne hustá omáčka, bude to trvat tak pět minut. Poté mísu sundejte a za stálého šlehání do ní pomalu přilévejte 100 g rozpuštěného másla. Výslednou chuť dolaďte pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem.
Pečivo rozkrojte a řeznou stranou na sucho opečte, plátky kvalitní šunky od kosti opečte na kousku másla, vejce rozklepněte do hrnce s vroucí vodou a lžící octa, po čtyřech minutách ho vylovte děrovanou naběračkou. Pak už jen kompletujte: pečivo, šunka, vejce, omáčka…
Připravila Kateřina Kotoučová.

www.sousoszn.cz

 



Nepřehlédněte


Ze světa

Za zimními sporty do sousedního v Polska

Propadnete dobrodružnému skialpinismu i zábavné jízdě na saních.

09. 01. 2018

číst dál


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Czech specials
Restaurace Novoměstský pivovar