Menu

Novohradsko-Doudlebsko nabízí návštěvníkům originální kus sebe

16. 09. 2020

Nabídnout svým návštěvníkům nezapomenutelné zážitky a na cestu domů kus sebe je filosofií projektu turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko „Opravdu od nás“. Originální chutě a vůně tradičních výrobků specifických pro tuto lokalitu určitě stojí, mimo jiné, za návštěvu této nejjižnější části jižních Čech. Zvlášť, když se tu lze celý podzim ubytovat s 30% slevou a získat k tomu až 70% slevy na různé atraktivity.

„Slevové vouchery na ubytování a návštěvu různých cílů lze využívat až do konce listopadu,“ připomněla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská program na podporu cestovního ruchu a pobytů rodin s dětmi v době koronavirové krize. Navíc jde o řídce osídlenou příhraniční oblast „daleko“ od koronaviru. V současné době velmi bezpečnou.

Na kompenzace zmíněných slev poskytovatelům zmíněných služeb kraj uvolnil téměř 40 miliónů korun a tato částka není podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška ještě zdaleka vyčerpána. Vouchery na slevy si může každý velmi jednoduše zajistit prostřednictvím unikátního webu JCCR: www.podzim.jiznicechy.cz.

„Novohradsko – Doudlebsko asi zklame všechny, kteří očekávají moderní zábavné parky s technickými atrakcemi, ale naopak potěší ty, kteří rádi objevují zapomenuté stopy našich předků v krajině, nebo kteří ocení, že se při svých toulkách nemusí vyhýbat davům turistů. Návštěvníci si zdejší pobyt často spojují  s pohodou, klidem a bezpečím,“ konstatoval produktový manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

Pobyt v přírodě daleko od davů turistů i koronaviru
Krajina dvou tváří. Krajina dobrých vod. Krajina s duší a zapomenutých příběhů. Tak často označují návštěvníci území, které se nachází jihozápadně od Českých Budějovic směrem k česko-rakouské hranici mezi Českým Krumlovem na západě a Třeboní na východě.  Podobu území do značné míry určují Novohradské hory a řeka Malše se svým přítokem Stropnicí. V části Novohradských hor je území velmi řídce obydlené, takže jej vyhledávají turisté, kteří preferují aktivní turistiku, pěšky, na kole nebo třeba na koni, a nechtějí na svých cestách potkávat masy lidí.

To však neznamená, že by zde byly jen hory, hluboké lesy a divoké vody.  Celá oblast je bohatá na významné kulturní památky a přírodní zajímavosti. Ty jsou koncentrovány do Nových Hradů například s Terčiným údolím, hradem, zámkem a buqoyskou hrobkou, Borovan se zámkem a s památníkem rodiště Jana Žižky, Bujanova s Muzeem první koněspřežné železnice, Velešína, Římova, Doudleb, Žumberku a do okolí Trhových Svinů. Za objevení však stojí i významná aktivita spolku Hrady na Malší, díky níž jsou obnovovány a oživovány torza menších hradů nacházejících se podél řeky Malše.


Opravdu od nás je značkou, kterou od roku 2019 uděluje destinační společnost Novohradsko-Doudlebsko řemeslným, potravinářským a uměleckým výrobkům, které vznikají v této oblasti. Je certifikací, garantující originalitu, kvalitu a původ surovin i výrobních postupů. „Loni, v prvním kole certifikace získalo značku Opravdu od nás čtrnáct výrobků, jejichž seznam letos rozšířilo dalších sedmnáct. Celkem je tak oprávněno značku používat jednatřicet originálních výrobků,“ doplnil Jarolímek. Mezi nejtradičnější výrobky z této oblasti patří například Borovanský med, Borovanské borůvkové víno, pivo a uzeniny ze Zevlova mlýna, sušené ovoce a byliny od Petra Lechnera, Mák z Netřebic a další.

Krédem Novohradska-Doudlebska je měkká turistika. Turistika šetrná ke krajině a obcím, šetrná k lidem, kteří tu žijí a šetrná k návštěvníkům

www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/nh-novohradsko-doudlebsko
www.novohradsko-doudlebsko.cz

www.facebook.com/novohradskodoudlebsko/
www.jiznicechy.cz
www.jccr.cz
dodleb_log     



Archiv
for kids