Menu

Novinky z organizací Středočeského kraje

11. 03. 2021

GASK nechce ztrácet kontakt se svými návštěvníky, a proto nyní využívá virtuální prostor jako inspirativní prostředí. Sdružení Český ráj vydalo elektronické tipy na výlety a Muzeum Českého krasu v době koronakrize pomáhá učitelům – online a zdarma. Středočeská centrála cestovního ruchu přináší novinky z organizací kraje.

GASK nespí, přináší další porci výuky a umění
A to třeba prostřednictvím výzvy pro naše ne/kroužkové děti a dalších dvou programů pro rodiny v on-line prostředí. Na druhou polovinu března připravili sérii pracovních listů pro žáky druhého stupně a k nim metodické listy pro pedagogy. Svou roli zprostředkovatele umění rozehrávají také na instagramu GASK, kde připravují příspěvky k jednotlivým výstavním programům, stálé expozici Stavy mysli / Za obrazem – Obměny a intervence, akvizicím GASK nebo k budově jezuitské koleje. Karin Vrátná Militká, vedoucí Lektorského centra, se svým týmem připravila i zajímavé on-line setkání v rámci doprovodného programu GASK rodinám – tentokrát tematicky zaměřené na výstavu Dagmar Šubrtové Stella Maris. Ve středu 17. 3. si rodiče s dětmi od 2 do 5 let během výtvarného hraní připraví barevný experiment (více info ZDE) a v sobotu 20. 3. si děti nad 6 let pohrají s barvami a hmotami a budou objevovat nekonečný prostor kolem i uvnitř nás a sledovat změny, které se dějí mezi námi a přírodou (více info ZDE).  Umění přináší i prostřednictvím videa Tanec na hrobě Šípkové Růženky. Jde o novomediální intervenci v situaci, kdy „spící“ umělecká díla v době koronavirového lockdownu čekají na své znovuoživení a znovuobjevení. Protančete se s námi stálou expozicí GASK a podívejte se na ni ze zcela jiné perspektivy! VIDEO SPUSTÍTE ZDE

Muzeum Českého krasu se rozhodlo podat pomocnou ruku učitelům
Muzejní geolog a edukátor Mgr. Pavel Bokr, který zároveň působí jako učitel na ZŠ Jungmannova v Králově Dvoře, pořádá populární online webináře se zaměřením na praktické aktivity při výuce geologie. „Pro distanční výuku jsem hledal takové činnosti, ze kterých by žáci snadno pochopili základní geologické principy a následně je prakticky aplikovali. Rád se s kolegy podělím o své nápady, které jsem úspěšně vyzkoušel v online hodinách,“ říká Pavel Bokr. Své zkušenosti s výukou geologie předal již několika stovkám zájemců. Z jednoho původně plánovaného semináře se pro velký zájem stává několikadílný cyklus. Dosud se uskutečnily webináře na téma Desková tektonika, deformace v zemské kůře, vnější geologické děje a Horniny a související geologické procesy, řada z nich se pro velký zájem musela opakovat. Nejbližší online kurzy se plánují na 12., 16. a 18. března 2021. Webináře probíhají online formou videokonference s praktickými aktivitami na on-line tabuli. Trvají cca 75 min. Účast na webinářích je zdarma. Jednotlivé webináře na sebe nenavazují, účast na předcházejícím webináři není nutná. Pokud máte dotazy, směřujte je přímo na Mgr. Bokr: geopark@muzeum-beroun.cz, 606 694 789.

Tipy na výlety po Českém ráji elektronicky
Období jara a s ním spojené výletování se blíží. Abyste měli přehled, kam po skončení restrikcí vyrazit a mohli si výlety nyní z tepla domova naplánovat, připravilo Sdružení Český ráj tipy na výlety v nové formě elektronického flipbooku. Aktuálně jsou k dispozici první z nich, a to je Český ráj ve filmu a pohádkách. „V katalogu najdete deset tipů na pohádkové výlety, v rámci kterých se můžete vypravit například na zámek Sychrov za princeznou Zlatovláskou, za čerty do Klokočských skal nebo loupežníkem Rumcajsem do Jičína. Flipbook si můžete pohodlně otevřít ve svých počítačích i telefonech, tipy jsou doplněny o fotogalerie a také trasu výletu na portálu mapy.cz,“ přibližuje Jitka Kořínková, ředitelka Sdružení Český ráj. Pro ty, kteří si své výlety chtějí užít offline, je tu možnost si každý výlet stáhnout v PDF formátu včetně mapy a případně vytisknout. Tipy na pohádkové výlety jsou k dispozici ZDE.
Připravila Linda Dlouhá.

www.gask.cz
www.facebook.com/galerie.GASK/
www.instagram.com/gask_kutnahora/?hl=cs 
www.cesky-raj.info
www.geoparkceskyraj.cz
http://muzeum-beroun.cz
www.strednicechy.cz
www.facebook.com/destinacestrednicechy/    
#VisitCentralBohemia



Archiv
for kids