Menu

Art and Peace - Umění a mír

30. 09. 2018

Výstava současného čínského umění na téma „Putování po Hedvábné stezce“, Kongresové centrum Praha 26. 9. - 9. 10. 2018.

k_zlat

Jeho Excelence velvyslanec Čínské lidové republiky v Česku pan ZHANG Jianmin zahájil 26. září v Kongresovém centru Praha výstavu současného čínského umění. Do 9. října se na ní veřejnosti představí díla čínských malířů, kteří tvořili v duchu spojení tradice s moderním vnímáním světa. Výstava putuje po celém světě. Ze stovek obrazů bylo pro její evropskou pouť vybráno čtyřicet nejzajímavějších prací. 

1_kj28

Pro návštěvníky budou zajímavostí obrazy zachycující známé dominanty Prahy ztvárněné použitím tradiční tušové techniky. Vysoce ceněné jsou zejména obrazy doplňované malbou ryzím zlatem. Této cti se dostalo jedinému obrazu výstavy s motivem Českého Krumlova.
Jak téma výstavy napovídá – po staré i současné Hedvábné stezce se vydali čínští umělci, aby ve svých dílech ztvárnili tradiční i soudobé motivy ze života obyvatel, či architekturu měst, místa ze Staré Číny a dalších zemí. Kombinací moderních technik i striktní tušové malby zobrazili svébytným způsobem jiná, pro ně vzdálená místa v zemích odlišných kultur. V letošním roce byla tato díla již k vidění v Řecku, na Maltě a ve španělské Barceloně, odkud byla převezena do Prahy. 

2_vlkew

Výstava „Art and Peace“ je součástí mezinárodního projektu One Belt One Road. Otevírací doba: denně od 10 do 17 hodin.
Připravili Monika Adi Vodáková a Zdeněk Pšenica.

www.praguecc.cz



Archiv