Menu

Nejvýše položená přehrada v Čechách je na Černé Nise u Bedřichova

15. 09. 2022

Romantické zákoutí uprostřed Jizerských hor – takovým je přehrada položená v lesnatém údolí říčky Černá Nisa nedaleko od Bedřichova. Nachází se v chráněné krajinné oblasti. Jedná se
o nejvýše položenou přehradu
v Čechách, leží v nadmořské výšce 775 metrů. Díky svému položení
a okolní krajině je vyhledávaným místem pro turisty.

„Další z historických vodních děl je skutečnou perlou Jizerských hor. Přitažlivou pro svou temnou vodní hladinu a krásné okolí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vodní nádrž Bedřichov, někdy nazývána přehrada na Černé Nise nebo Bedřichovská přehrada, postavená v letech 1902 až 1906 na stejnojmenné říčce, která pramení na úbočí Olivetské hory v nejvyšších partiích Jizerských hor, se nachází tři kilometry severně od Bedřichova a třináct kilometrů od Liberce.  Byla vybudována jako součást hydroenergetické soustavy vodního díla dle návrhu Otta Intze.

Od podzimu 2013 se zde nalézá procházkový chodník, který vede od hráze přehrady k přítoku Černé Nisy. Je bezbariérový, přístup na něj tak mají i lidé pohybující se na vozíku. Na trase se nacházejí dvě vyhlídková mola umožňující jedinečné pohledy na vodní hladinu a dvě zastavení obsahující informace o místních zajímavostech.
Připravil Jan Mikulička. 

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids