Menu

Keramika tradičně i nově ve středních Čechách: trhy, muzea, obnovená tradice

19. 04. 2022

Hrnčíři a keramici provozují řemeslo staré pomalu jako lidstvo samo. Nikdy přitom neupadlo v zapomnění, nikdy nepřestalo být užitečné a žádané, nikdy nepřestalo okouzlovat. Dnes se dá za hrnčíři ve středních Čechách vyrazit na tradiční oblíbené trhy v Berouně anebo v Kostelci nad Černými lesy. Na zámku Nelahozeves letos Hrnčířské slavnosti zahájí festivalovou sezónu. Obdivovat zručnost mistrů lze nejen v jejich dílnách napříč krajem, ale také v muzeích. To ve „městě keramiky“ Berouně představuje místní znovuobnovenou tradici keramiky, která byla vyhlášená již ve středověku. Pro veřejnost se pořádají také keramické kurzy.

Dávná tradice hrnčířství se ve středních Čechách udržuje v Berouně, označovaném za město keramiky. V dávné minulosti se zdejší výrobky používaly ve šlechtických domácnostech po celé Evropě. Na slavnou historii místní opět navazují. Už od roku 1997 město pořádá pravidelné podzimní hrnčířské trhy na Husově náměstí. Pro velký zájem se k nim přidaly i jarní hrnčířské trhy, které se letos uskuteční ve dvou termínech: 7.-8. května a 11.-12. června. Podzimní trhy letos proběhnou 10.-11. září.

V nově zrekonstruované budově v Zámečnické ulici sídlí celoročně otevřené Muzeum berounské keramiky s expozicí poodhalující taje zdejší keramiky, typické červeným až červenohnědým zbarvením a bílým či zeleným zdobením. Návštěvníci se seznámí s tím, jak se tradici slavného berounského hrnčířství podařilo oživit, a v případě zájmu si mohou práci s keramickou hlínou v místní dílně sami vyzkoušet.

Dlouhou tradici má pořádání keramických trhů také v Kostelci nad Černými lesy. Letos se na náměstí Smiřických pořádají již po čtyřiatřicáté, a to v sobotu 28. května. V budově bývalé radnice na náměstí, kde dnes sídlí Muzeum hrnčířství, se lze s místní černokosteleckou uměleckou keramikou 20.-70. let
                                                                                                         minulého století seznámit po celý rok.

Keramické výroky budou ve velkém k mání také na Hrnčířských slavnostech na zámku Nelahozeves. Ty se letos pořádají 23. dubna a zahajují tamější festivalovou sezónu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na ukázky výroby keramiky na hrnčířském kruhu a dalších rukodělných dovedností, ale také na bohatý doprovodný program, který k pravému rodinnému festivalu patří.

Obdivovat točení na hrnčířském kruhu, modelování a domodelovávání i jiné techniky, které se s keramickou hlínou snoubí, mohou zájemci na mnoha místech napříč středními Čechami, jako například v Hrnčířském domě ve Zvířeticích, v malé dílně v Turkovicích u Ondřejova anebo v Lesním ateliéru Kuba v Kersku. „Keramických dílen máme ve středních Čechách opravdu hodně. Každá je specifická a má svůj vlastní styl. Některé se drží tradičních technik, jiné přicházejí s invencemi. O tom, že vyrábějí skutečně unikátní produkty, svědčí označení regionální produkt, kterým se mnohé keramické výrobky ze středních Čech pyšní,“ dodává Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.  
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv