Menu

Nejhezčími místy Českého ráje provede Zlatá stezka

15. 10. 2020

Jak poznat nejkrásnější a nevýznamnější místa Českého ráje? Výpravou po Zlaté stezce, která tyto vyhledávané turistické oblasti již po dlouhá desetiletí spojuje. Červená turistická značka se vine v celkové délce 103 kilometry krajinou od Mladé Boleslavi do Jičína, překonává údolí, skalní města, vrchy, potoky, ale i středověké hrady a borovicové lesy.

cesky_raj

„Zlatá stezka je trasa, kterou si lze rozdělit na několik pěších túr a strávit tak v půvabném území Libereckého kraje klidně i týdenní dovolenou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Historie této trasy má své prvopočátky již v druhé polovině 19. století po výletě Vojty Náprstka do Prachovských skal, a také díky založení Klubu českých turistů. Tehdy se Český ráj začal stávat jedním z prvních míst, kde se začalo budovat značení pro turisty, vyhlídky i restaurace.

Pojem Zlatá stezka, včetně popisu jeho dílčích úseků, se poprvé objevil v publikaci Klubu Českých turistů v roce 1937. Ještě před válkou o ní vznikl také propagační film. Současná Zlatá stezka doznala oproti někdejší historické řadu změn, například kvůli změně charakteru zemědělské půdy po válce, výstavbě silnic či těžbě písků. Zničen byl například úsek mezi Troskami a Prachovskými skalami.

Červeně značená trasa na turistické mapě vede z Mladé Boleslavi přes Bakov nad Jizerou, Mnichovo Hradiště, Valečov a Drábské světničky k Příhrazům a odtamtud na Kost, Nebákov a  Dolní Mlýn, přes Trosky, Hrubou Skálu a Valdštejn na Turnov. Ostamtud pokračuje směrem na Frýdštejn, Malou Skálu,  Besedice, Kozákov a Tábor až do Královéhradeckého kraje na Železnici  a do Jičína. Lze se na ni kdekoliv napojit a absolvovat jen vybranou část.
Připravil Jan Mikulička.

www.cesky-raj.info



Nepřehlédněte


Z domova

Příjezdy zahraničních turistů vzrostly o deset procent

Do hromadných ubytovacích zařízení v Česku přijelo za první tři čtvrtletí celkem 7,8 milionu zahraničních turistů, což bylo o 10 procent více než ve stejném...

08. 11. 2017

číst dál


Gastro Z domova

150 úspěšných let Staropramenu

Ideální je, aby pivo v provozovně bylo stejné jako v pivovaru. To je naším cílem: protáhnout ten zážitek až ke konzumentovi.

29. 01. 2019

číst dál


czech specials 2