Menu

Nedaleko Horní Plané je nová rozhledna, která tvarem připomíná karafu

17. 11. 2021

group-0-img_0812_img_0821-4-images

U „Červeného křížku“ na hřebeni návrší Dobrá Voda nedaleko Horní Plané stojí nová 36 metrů vysoká rozhledna. Svým tvarem připomíná karafu na vodu. Dle dávné legendy zde byl objevený pramen zázračné, živé vody, ale upomíná i na zdejší sklářskou tradici, která měla v regionu bohatou historii.


Rozhledna má tři vyhlídkové plošiny, přičemž ta nejvyšší se nachází ve výšce 32 metrů. Vstupné na rozhlednu bude zdarma. Dnes (16.11. 2021) ji slavnostně představil hostům i novinářům starosta Horní Plané Jiří Hůlka. „Bude z ní překrásný výhled na Lipno, "Srdce Vltavy", Boletice, Plechý, Novohradské hory či Alpy. Věřím, že se stane významným turistickým bodem a atraktivní nabídkou nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele,“ zve starosta Jiří Hůlka, který tím završil nejen své desetileté úsilí.

Vybudování rozhledny vyšlo na zhruba 11,5 milionu korun, 5 milionů korun pokryla dotace z Ministerstva pro místní rozvoj ČR z programu 11772 – Národní program podpory cestovního ruchu v regionech. Stavbu realizovala Společnost krásná Rozhledna DV firem TrigemaBuilding a.s. a Energovod CZ, a.s. „Prvotní myšlenkou pro její postavení bylo někdejší pohledové propojení lesoparku s okolní krajinou, kdy se odsud otevíraly působivé vyhlídky na řeku Vltavu, šumavské panorama s Plechým, Smrčinou a dalšími vrcholy, na Vítkův kámen, „Srdce Vltavy",“ jmenuje Hůlka. Dobrá voda je součástí hornoplánského Lesoparku Adalberta Stiftera. „Nad dobrovodskou kaplí stával například vyhlídkový altán "paraplíčko", další rozhled nabízel vrchol skály "Selka s mlékem" a jiná místa. Mnohé takové vyhlídky však zanikly, zarostly a abychom se vyhnuli rozsáhlému kácení, nezbyla jiná možnost, než výhled někde ještě povýšit a posunout do ptačí perspektivy nad vzrostlé stromy,“ popisuje Hůlka.


dji_0352

První konkrétní kroky úřad nejvýše položeného města v jižních Čechách podnikl v roce 2012, architekt Martin Rajniš tehdy připravil zhruba 20 skic a výkresů. Původně měla být rozhledna dřevěná. „To se ukázalo jako problematické, protože dřevo potřebuje v našich povětrnostních podmínkách poměrně náročnou údržbu, tudíž převážilo rozhodnutí pro kovovou realizaci,“ vysvětluje starosta. Projekt stavby rozhledny začal nabývat konkrétní podoby po roce 2016. Horní Planá navázala spolupráci s projektantem Václavem Hatlmanem. Vzniklo pět návrhů, z nichž byl zastupitelstvem města vybrán jeden finální. V roce 2018 byla hotová projektová dokumentace a o rok později bylo vydáno stavební povolení. „Přeji naší nové hornoplánské krásce, aby si našla své příznivce a svými rozhledy dělala radost nám všem, kteří zde žijeme, i všem svým přespolním návštěvníkům,“ uzavírá starosta Hůlka. „Nová rozhledna na vrcholu parku Adalberta Stiftera na Dobré Vodě v Horní Plané bude bezesporu novým turistickým magnetem regionu. Její tvar karafy na vodu je zde více než symbolický a pozinková konstrukce bezpochyby přetrvá věky. Stavba architektonicky i barevně bezvadně zapadá do vzrostlého lesoparku tak, jakoby byla jeho odvěkou součástí. Okamžitě láká stovky návštěvníků, kteří se rádi rozhlížejí na Lipno a do kraje a já jsem přesvědčený, že nejenom městu Horní Planá, ale i širšímu regionu a přinese velký užitek,“ uzavírá Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj území sahajícího od Stožce po Rožmberk.

dji_0342
Připravil Pavel Pechoušek.

http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/



Archiv
for kids