Menu

Nechte léčit kysličník uhličitý

18. 12. 2021

Klidně ležet ve vaně a nechat ulpět co nejvíce bublinek oxidu uhličitého na naší pokožce… i takto lázně dokážou zlepšit prokrvení pokožky či příznivě působit na srdeční a cévní systém, a u dětí například i zklidnit ekzematickou pokožku či rozvolnit zjizvenou kůži. Léčivé uhličité koupele jsou společně s pitnou kúrou a inhalacemi základní lázeňskou procedurou.

„Při uhličitých koupelích působí léčivě vysoká koncentrace CO2, a proto je hodně důležité, aby se její síla z minerální vody cestou z přírodních pramenů do masážních van neztratila a my si tak nesnížili léčivý účinek koupele,“ uvádí MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař Lázní Luhačovice, a.s. a dodává: „Minerální vodu pro uhličité koupele je proto třeba ohřívat šetrně. Z počátku tak manipulujeme se studenou minerální vodou a k jejímu ohřevu dochází až přímo ve vaně pomocí horké páry ve dvojitém plášti van. Díky tomu z léčivé přírodní vody unikne jen minimum oxidu uhličitého a ta si tak díky tomu zachovává svoji vysokou koncentraci tohoto plynu.“

Léčivá síla koupelí s CO2 se využívá i při hojení jizev, které zůstávají po popáleninách. „Vlivem oxidu uhličitého se jizva uvolní a dochází k lepšímu prokrvení a výživě poškozené tkáně. Účinky koupelí jsou opravdu výborné a maminky si chválí, že vidí změknutí jizvy i změnu barvy již během několika dní,“ doplňuje další výhody uhličitých koupelí MUDr. Jana Rydlová, primářka dětských léčeben společnosti Lázně Luhačovice, a.s.  

TIP: Mokrá koupel na sucho
Nemůžete do mokré koupele? Pak ani v těchto případech o sílu léčby s oxidem uhličitým nepřijdete! „Při suchých uhličitých koupelích jsou využívány vaky, které si klient navléká a do kterých je oxid uhličitý napouštěn v plynné podobě, nikoli rozpuštěný ve vodě,“ popisuje MUDr. Jiří Hnátek z Lázní Luhačovice, a.s. princip této suché procedury.  

Už víte, jak léčí bublinky? Stačí zkusit CO2!
Připravila Martina Rychetská.

www.lazneluhacovice.cz
 



Archiv
for kids