Menu

Návštěvnické centrum Opevnění Šance v Mostech u Jablunkova otevřeno

10. 09. 2020

sance_plan

Slavnostní salvou z mušket bylo v sobotu 5. září oficiálně otevřeno raně novověké vojenské pevnosti Návštěvnické centrum Opevnění Šance v Mostech u Jablunkova.

p9050233

Celý systém opevnění Jablunkovského průsmyku tvořila řada menších objektů které byly postupně budovány v jihovýchodní části Slezska na hranicích s Uherským a Polským královstvím od 16. do 19. století. Hlavní pevnosti tohoto systému byla Jablunkovská nebo také Velká Šance postavena v roce v roce 1621.
V nově postavené, stylové budově Návštěvnického centra je vytvořena interaktivní expozice, která návštěvníka netradiční, neotřelou a zábavnou formou uvede do historie fungování systému opevnění Šance.  Interaktivní aktivity jsou zaměřeny na rodiny s dětmi a školy, své si najdou i dospělí. Všichni si mohou vyzkoušet např. jak funguje dělo, jak se vyrábí střelný prach, jak zněla dobová hudba, jak se staví pevnost, zahrají si tematické elektronické hry i hmatové aktivity. Na vlastní oči si prohlédnou 3D model pevnosti apod.

Návštěvnické centrum historického opevnění šance v Mostech u Jablunkova je otevřeno pondělí až pátek od 9:00 do 16:00 a v soboty od 10:00 do 16:00. Polední pauza v pracovní dny 11:15 - 12:15.
Připravil Petr Kolčárek.

www.gotic.cz



Archiv