Menu

Na zdraví řemeslu

06. 01. 2021

Parfémové flakony, nápojové sklo, globusy, ale i věštecké koule. Pestrý sortiment má v nabídce další z firem působících v Křišťálovém údolí – sklářská dílna Glass Pesničák, která sídlí v jizerskohorském Josefově Dole.

„Dříve bylo i u nás běžné kupovat vůně stáčené. Stále je takto možné nakupovat například v parfumerských manufakturách ve Francii, také v České republice se někteří malí výrobci k takovému prodeji vrací. Právě na tyto vůně jsou určené flakony od pana Pesničáka. Každá dáma může mít doma opravdový originál,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Počátek tohoto sklářského provozu sahá do poloviny 90. let minulého století: jeho předchůdcem byla firma Sklářská dílna Josefův Důl, jež působila v letech 1995 až 2014 a v níž působili bratři Jan a Jaroslav Pesničákovi spolu se svými rodiči. V roce 2015 založil Jan Pesničák svoji vlastní firmu, jíž je současná společnost Glass Pesničák.

hl__pesni_2

Dům, ve kterém firma působí, byl původně postaven také jako brusírna skla. Této rodukci se věnoval Franz Josef Vater. Ve sklepích je stále původní transmise s litinovými koly pro rozvod plochých kožených řemenů sloužících k pohonu brusů o patro výše.
Připravil Jan Mikulička.

https://crystalvalley.cz/cs/na-zdravi-remeslu  
www.glass-pesnicak.cz



Archiv