Menu

Na kole územím nikoho – i to nabízí Geopark Ralsko

23. 07. 2021

ralsko

Výlet dlouhý 24 kilometrů aneb putování po zaniklých osadách bývalého vojenského prostoru Ralsko začíná v Jablonečku a pokračuje podél obory Židlov k Ploužnickému rybníku a památníku Antonína Sochora.
Následuje krátké stoupání ke křížku u sv. Františka a sjezd k Čertově stěně. Do cíle pak zbývá už jen 5,5 kilometru po Staré Generálské cestě.

Národní geopark Ralsko leží v bývalém vojenském prostoru Ralsko o rozloze 294 kilometrů čtverečných. Pro svou nedotčenou přírodu a pohnutou historii, bohaté geologické bohatství a rovinatý terén je každoročně hojně vyhledáván cyklisty. Představa, že v této rozlehlé pusté krajině dříve žili lidé v osadách a vesničkách, je doslova fascinující. Kraj ohraničují tři středověké hrady – Ralsko, Bezděz a Děvín.

„Bývalý vojenský prostor Ralsko je už delší dobu oblíbenou lokalitou cykloturistů, ale i pěších. Na rozdíl od jiných míst rozhodně netrpí nadměrnou dopravou, ani neúměrnou návštěvností. Pořád je tu prostor pro objevitele a dobrodružné povahy,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Bývalá osada Jabloneček, kde výlet začíná i končí, původně čítala 105 domů. Po příchodu sovětských vojsk v roce 1968 se z ní stalo jedno z nejstřeženějších míst prostoru. Ze základny pro rakety se dochovaly už jen dvě budovy, které kdysi sloužily jako česká a německá škola. Atmosféru místa s troskami domů, kostela a starými ovocnými stromy dotváří galerie pod širým nebem s díly vzniklými na land-artovém festivalu Proměny.

Cyklotrasa č. 241 dále pokračuje podél obory Židlov až na parkoviště u Ploužnického rybníka. Od něj cyklista dojede na křižovatku u památníku Antonína Sochora. Zde se vyplatí sesednout z kola a pěšky se vydat na zříceninu hradu Stohánek. Stojí na 20 metrů vysokém pískovcovém skalisku Stoh a pochází již z roku 1431. Hrad byl využíván jen krátkou dobu. V 18. století v jeho troskách vznikla poustevna, která inspirovala Karolinu Světlou při psaní povídky Poslední poustevnice. Dnes tu lze nalézt pozůstatky dvou místností a šestnáct prázdných výklenků bývalé křížové cesty podél schodiště.

Podrobný popis trasy je
zde: mapy.cz/s/pukacafopa
Připravil Filip Trdla.

www.geoparkralsko.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids