Menu

Masopustní programy v Národním muzeu v přírodě nahrazeny online prezentacemi

28. 01. 2021

V sobotu 30. ledna 2021 by se za normálních okolností v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskutečnil první program letošního roku – Masopust. Návštěvníci by tak měli možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je již jedenáct let součástí Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva organizace UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům, tradovaným obyvateli po generace. Z epidemiologických důvodů byla ovšem akce zrušena a návštěvníci si tak mohou tento zvyk připomínat pouze virtuálně – na Instragramu a Facebooku Muzea v přírodě Vysočina. 

„To, že je akce fyzicky zrušena, nás vedlo k úvahám a přesvědčení, že se budeme snažit návštěvníkům tuto informaci předat alespoň virtuálně – formou oficiálních stránek Muzea v přírodě Vysočina na Facebooku a Instragramu. Na Facebooku se zaměříme na lokality, kde se tradice udržuje bez přerušení po několik generací a prezentace proběhne pomocí fotografií, kreseb dětí a videí, to vše do 16. února. Na Instagramu budeme od 29. ledna taktéž do 16. února postupně představovat podobu a funkci masek z Vortové u Hlinska, protože právě obyvatelé této vesnice měli letos obchůzku předvádět při masopustním programu na Veselém Kopci. Zde využijeme k prezentaci vždy kresbu, fotografii a krátký ilustrační text,“ uvedla ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová.  

I ostatní organizační složky Národního muzea v přírodě se budou snažit návštěvníkům přiblížit masopustní zvyky, tradice a veselí virtuální formou. Každé z muzeí k tomuto přistupuje individuální formou. 

„Možnosti virtuálního prostředí a on-line prezentací vítáme jako schopnost udržet povědomí o muzeu mezi návštěvníky a zároveň všem edukativní formou přiblížit nejen dané období, ale i zvyky a tradice s ním spjatými,“ uvedl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Muzeum v přírodě Zubrnice se dlouhodobě zabývá vzpomínkovou kulturou českých Němců – na což bude kladen důraz i během virtuálních masopustních výstav a aktivit. „ Z důvodu, aby nebyla po dvaadvaceti letech přerušena masopustní tradice, jsme přišli s nápadem uspořádat virtuální „Masopust s rozestupem“, jehož cílem je vytvořit virtuální průvod masek a pohoštění. Prosíme všechny domácí i přespolní z okolí, aby zaslali na e-mail muzea (muzeumzubrnice@nmvp.cz) své fotografie masek a pohoštění a následně z tohoto bude vytvořena venkovní i virtuální výstava.  Cílem je zapojit do dění obyvatele Zubrnic a Týniště a zároveň do aktivity budou zapojeny i děti z Dětského doma Střekov, s nímž dlouhodobě spolupracujeme,“ uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice. Veškerá komunikace kolem masopustního období – „(S)koro masopust aneb průvod za vrátky“ – bude probíhat na webu, facebooku a youtube kanálu muzea. „Snahou je představit obecné masopustní období v regionu Českého středohoří formou výňatků z dobové regionální literatury a záznamů a zároveň představit i kulturu českých Němců - například i prostředí místních zabíjaček – čímž nahlédneme do regionální gastronomie. Zmíněné zaslané fotografie budou doplněny zajímavostmi a fotografiemi z archivu muzea,“ uvedla Mikulecká. 


Virtuální „ostatke“ – on-line prezentace Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích nás zavede od 28. ledna do 16. února na Hanou. „Návštěvníkům na webových stránkách a facebookovém profilu muzea nabídneme pohled na průběh masopustu na Hané a provedeme je významnými dny tohoto období, jako jsou Hromnice (2. 2.), svátek sv. Blažeje (3. 2.), tučný čtvrtek (11. 2.) nebo masopustní úterý (16. 2.),“ uvedl Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě. „Nebudou chybět zmínky o obyčeji pochovávání basy, zabijačce, hanáckém právu či maškarách,“ doplnil Vodešil. 




On-line cyklus s názvem „Masopust sa krátí“ si připravilo pro své příznivce i Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Cyklus bude probíhat ve virtuálním prostředí od 25. ledna do 16. února a podobně jako v dalších muzeích v přírodě i u nás provede životem v rodině a v obci a představí  zvyky a recepty typické pro toto období na Valašsku,“ představil Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě. „Poutavou formou videí, podcastů či prostřednictvím fotografií, vtáhneme „virtuální návštěvníky“ do dění v tomto období roku. Již během adventního období se nám tato forma prezentace a komunikace s návštěvníky osvědčila, a rádi v ní budeme, z dobře známých důvodů, pokračovat,“ uvedl Jindřich Ondruš. 
Připravila Petra Valíčková.

www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov




Archiv