Menu

Mark Twain: „Občas vážně nevím, jestli svět řídí moudří lidé, kteří si z nás utahují, nebo imbecilové, kteří to myslí vážně.“

16. 12. 2021

img_20211116_160344 

Součinnost, Lékař léčí, příroda uzdravuje, je nejen název knihy Jana Švejnohy a Jiřího Wintera, ale především axiom. Mark Twain, který v roce 1891 pobýval v Mariánských Lázních, je nazval „rakouskou továrnou na zdraví“. Bohužel, posledních třicet let byznys přisátý na české zdravotnictví tvrdě dával najevo, jak velkou jeho prioritou jsou spotřebitelé. A tak došlo k vytěsnění zdravotní prevence a edukačních pobytů ze systému, k likvidaci dětských lázeňských léčeben, k bagatelizaci přínosu přírodních léčivých zdrojů a k odstavení medicínského oboru balneologie na vedlejší kolej.

Úředními restrikcemi sice ještě žádný léčivý přírodní zdroj nepřišel o uzdravující schopnosti, o schopnost zabránit u řady dětských pacientů vzniku invalidity bez zanechání vedlejších účinků na jejich organismus a u chronických pacientů o to, umožnit jim žít žitelnější život a být ekonomicky soběstační.

Marku Twainovi je připisován výrok: „Občas vážně nevím, jestli svět řídí moudří lidé, kteří si z nás utahují, nebo imbecilové, kteří to myslí vážně.“

Mohlo by se zdát, že citovat za kovidové pandemie tenhle citát je nemístné. Jenomže jednou z výslednic takového „řízení světa“ je, že ve státě, který si zlikvidoval systém léčebné prevence, mu nyní velká část populace tuto prevenci bojkotuje.
Jaromír Kainc.



Archiv