Menu

Mačkáři skla z Křišťálového údolí již přes 70 let speciální technikou vytvářejí pestré korálky

29. 03. 2021

K tradičním českým zpracovatelům skla se řadí další z firem působících v Křišťálovém údolí. Sídlí na půli cesty mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem v Pěnčíně, nese název Beadgame a její historie sahá až do roku 1948.

Tradicí firmy je výroba  skleněných tyčí, polotovarů, z nichž pak skláři ručně  vytvářejí mačkané a broušené korálky. Společnost se zaměřuje na denní i luxusní bižuterii, módní doplňky, dětské kreativní výrobky a hry, skleněnou mozaiku, obkladové a dekorační skleněné dlaždice, dárkové a dekorační předměty.

Společnost vlastní muzeum, kde jsou kromě zajímavých expozic k vidění mačkací, brousící a řezací stroje, nástroje pro zušlechťování korálků, navlékací strojky a mnoho dalších pomůcek. Za běžných podmínek nabízí program pro děti i dospělé. Mají možnost vyzkoušet si netradiční zážitek – práci mačkáře skla.

„Věřím, že už brzy se dostanou návštěvníci toužící po mimořádném zážitku do dílen tradičních výrobců bižuterie. Teprve na místě při práci s malými korálky člověk pochopí, jak náročné je vyrobit šperk. Kolik práce, kreativity a času je do toho třeba dát. Takový pokus v člověku nutně vzbudí obdiv k těm, kteří toto řemeslo skutečně mistrně ovládají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Připravil Jan Mikulička.

www.beadgame.cz
https://crystalvalley.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

bedgame_log



Archiv
for kids