Menu

Léto ve Valašském muzeu v přírodě

02. 07. 2023

Prázdninové měsíce přinesou mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti, oblíbené programy a řadu novinek.
hamern_kladiva_5_-_6._7._2023

„Letní programovou nabídku jsme v letošním roce rozšířili o zajímavé komentované prohlídky, vyprávění valašských bájí a prázdninové tvoření a hraní, které proběhne ve Valašské dědině v rámci oživení všedních dnů. Nově nabídneme prohlídku pro rodiče s dětmi s názvem Jak se pracovitý Valach na kotárech bavil aneb o tom, co všechno a jak nápaditě uměli lidé využít k nejnutnější obživě a zábavě, to vše doplněné zpěvem a vyprávěním s koňařem Martinem Stružkou a výrobcem gajd Petrem Čípem. Chybět nebudou ani zajímavé bylinkové procházky. Nad rámec našich programů jsme připravili odpolední cyklus vystoupení cimbálových muzik, které oživí Dřevěné městečko ve dnech 19. 7., 27. 7., 9. 8. a 16. 8.,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel.

plakt_przdnnov_aktivity_a5

Během Prázdninového tvoření a hraní ve Valašské dědině se děti mohou zapojit do různých her a tvoření jednoduchých hraček inspirovaných lidovými dovednostmi. O salašnictví a dřívějším způsobu života bude povídat tetička v rámci Vyprávění bájí a pověstí svázaných se zdejším krajem. Paní Vanda Vrlová seznámí zájemce s bylinkami rostoucími u chalup a poradí s jejich sběrem, zpracováním a dalším využitím. Do pátrání se mohou zapojit děti v příběhové hře O pacholku Divínovi, kde budou skládat střípky skutečného příběhu ze života rožnovského lidu pomocí luštění šifer a rébusů ukrytých na trase vedoucí areálem Dřevěného městečka.

Návštěvníci Mlýnské doliny uvidí ve dnech 5. a 6. 7., 15. 7., 12. a 13. 8. ukázky zkujňování železa na hamerním stroji, který bude mimořádně zprovozněn.  

Nenechte si ujít ani novou hájovnu z Valašské Bystřice s expozicí bytu hajného a kanceláře revírníka, která prezentuje svým vybavením období po roce 1955.

Letní programová nabídka: 5. – 6. 7.  Zvonečkový jarmark, 6. – 9. 7.   Rožnovské slavnosti, 5. 7. Pekařská sobota, 22. 7. Romská píseň, 23. 7. Anenská pouť, 29. – 30. 7. Dny řemesel a setkání kovářů, 4. – 6. 8. Jánošíkov dukát, 12. – 13. 8. Starodávný jarmark, 19. 8. Kouzelná nitka, 26. 8. Myslivosti zdar!
Připravila Pavlína Polášková. 

www.nmvp.cz/roznov
www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov



Související články


Z domova

Pardubicko – Perníkové srdce Čech zahájilo veletrh křtem loga

Turistická oblast Pardubicko – Perníkové srdce Čech zahájila na brněnském výstavišti na veletrzích cestovního ruchu GO a REGIONTOUR...

21. 01. 2018

číst dál


Vzdělávání Z domova

Studenti VŠO řešili, jak zpřístupnit pamětihodnosti vozíčkářům a oživit zapomenuté turistické cíle

Mladí odborníci na cestovní ruch proto vymysleli nové turistické trasy, díky kterým se do zajímavých lokalit dostanou i lidé s pohybovým...

28. 05. 2019

číst dál


Archiv