Menu

Hrad sloužil jako vězení pro odsouzené kněze

28. 01. 2021

Z popudu samotného pražského biskupství byl založen na Českolipsku někdy před rokem 1300 hrad zvaný Hřídelík. Dnes je toto někdejší sídlo na jižním okraji obce Blíževedly na pískovcovém suku pusté a zřícené. Přístupová cesta k němu vede nitrem skaliska. 

„Z hradu se dochovaly části obvodových zdí, sklep a také chodba ve skále. Nedaleko Hřídelíku se navíc nalézá také hrad Ronov. Až opadne sníh, může sem vyrazit na nenáročný výlet třeba i celá rodina,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Někdy kolem roku 1375 ztratil hrad na své důležitosti. Od té doby hrad pomalu upadal a poslední zmínka o něm je z roku 1395, kdy se měl stát sídlem dominikánského kláštera, zatímco do té doby byl používán jako vězení pro kněze odsouzené církevním soudem pražské arcidiecéze.

Za a husitských válek byl Hřídelík zřejmě pobořen a zmizel z dějin. Někdy ve 30. letech 19. století dal postavit litoměřický biskup Augustin Hille ve zříceninách malý letohrádek z cihel, který však nepřečkal polovinu 19. století. Od té doby je Hřídelík, který prošel několikerým archeologickým zkoumáním, trvale opuštěný.

Trosky hradu se nachází na červené turistické trase vedoucí z Ronova a Blíževedel do Úštěku. Od jižního okraje vsi sem vede asi 100 metrů dlouhá značená odbočka. Zhruba kilometr severně od hradu je železniční zastávka Blíževedly.
Připravil Jan Mikulička.

www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz

  



Archiv
for kids