Menu

Land art v zaniklých obcích

04. 03. 2019

Již čtvrtým rokem pořádá Geopark Ralsko mezinárodní land artový Festival Proměny v krajině zaniklých obcí, při kterém umělci společně vytvářejí díla, která mají překlenout historii násilné přeměny krajiny pod Ralskem. Letos nově se do tvoření může zapojit kdokoliv, malí, velcí, týmy i jednotlivci, rodiny nebo školy.
Úkolem je v období od 1. března do 12. května vyrazit do Geoparku Ralsko a vytvořit dílo z přírodních materiálů v oblasti zaniklých obcích. Poté dílo vyfotit a zaslat fotku spolu se jmény autorů, názvem díla a jeho lokací (nejlépe ve formátu GPS) na e-mail festival@geoparkralsko.cz. Fotky lze také sdílet přes Instagram #mujotisk, #landartRalsko #promenyRalsko. Pro orientaci, kde všude byly zaniklé obce, poslouží interaktivní mapa Geoparku Ralsko – www.mapa.geoparkralsko.cz.
Přihlášená díla vyhodnotí účastníci mezinárodního landartového workshopu, který se koná na konci května. Budou to umělci z České republiky, Německa, Islandu a Norska. Na nejlepší díla čekají zajímavé odměny, například roční předplatné časopisu Koktejl, koš regionálních produktů nebo vstupenky na vybrané atrakce Máchova kraje. Vyhlášení výsledků proběhne na Mezinárodním Landart Festivalu Proměny 25.5. 2019. Nejlepší fotografie budou také použity na kalendář Geoparku Ralsko pro rok 2020. Soutěž se koná za podpory Libereckého kraje.
Zájemci o soutěž se mohou inspirovat na místech v Ralsku, kde jsou podobná díla již vytvořena, například v zaniklé obci Jabloneček. Samotná soutěž totiž navazuje na dlouhodobé úsilí Geoparku Ralsko o oživení příběhu zaniklých obcí. „Každým rokem se snažíme tuto aktivitu posunout dál a vymyslet něco nového. Letos jsme vyhlásili tuto soutěž a další novinkou je i účast umělců z Norska a Islandu na mezinárodním Festivalu Proměny v květnu,“ uvedla Lenka Mrázová, autorka celého projektu.
A proč právě v Ralsku? Oblast pod Ralskem byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. V průběhu 20. století byl ale tento ráz kulturní krajiny narušen pobytem tří armád – německé (1938-45), československé lidové (1947-1968) a sovětské (1968-1991). V důsledku zřízení vojenského výcvikového prostoru Ralsko zcela zmizelo přes 20 osad, i se svými kostely, hospodami a poli.

d_p1480263

Projekt pracuje se dvěma uměleckými směry


Land art 
je ekologicky laděný umělecký směr, který nezatěžuje přírodu, ale naopak vede k návratu k přírodním materiálům. Land art je pro nás také způsob, jak se navrátit ke kořenům kraje, k přírodě a k historii místa.


Site specifik art 
je umění zasazené do kontextu určitého prostoru - do konkrétního místa. Atmosféra místa - genius loci a jeho příběh jsou základním zdrojem inspirace pro vznik uměleckého díla. Cílem projektů site specifik art je oživení nevyužívaných míst a poukázání na nejrůznější polozapomenuté historické, kulturně-umělecké a často i politické souvislosti. V rámci projektů site specifik art se klade důraz na intermedialitu, která se projevuje zejména jako volné propojování divadla, hudby, výtvarného umění, popř. dalších uměleckých prostředků. Přednostně jde tedy o to vzbudit v lidech zájem o místo, kde žijí a které přehlížejí. 

la_plak

Připravila Lenka Mrázová.

www.geoparkralsko.cz
www.festival-ralsko.com  

www.visitralsko.com




Archiv