Desátého ledna se v budově střední školy na Přímětické ulici konal maturitní projekt studentů čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus. Pod názvem Culinary art of living si jej připravili Žaneta Dibelková, Lucie Baiglová a Adam Vařeka. Součástí projektu byla také gastronomická soutěž pro studenty nižších ročníků stejného oboru. Pět týmů připravovalo tříchodové degustační menu na úrovni zážitkové gastronomie pro čtyřčlennou nezávislou porotu. Pokrmy, doplněné víny od vinařství Lahofer a vinařství Hort, podléhaly dvěma podmínkám. Musely ohromit porotu chutí i vzhledem a zároveň být nejlepší. Žáci si tak vyzkoušeli náročnost přípravy pokrmů v luxusních podnicích a obtížný úkol restaurací vyrovnat se, ba i překonat konkurenci. Cenné rady jim předal odborník z praxe Radek Tesař, zkušený student Milan Volf a absolvent školy Roman Šálek. „Porota byla ohromena skvělými výtvory soutěžících a servírované umění by prý v žádném podniku neurazilo ani člena poroty, šéfkuchaře Tomáše Machovce z hotelu Happy Star a nestyděl by se za ně ve své kuchyni. Třeba tyhle nadané žáky jednoho dne uvidíme pyšnící se michelinskými hvězdami,“ řekla učitelka odborných předmětů Bc. Dagmar Hudečková. Připravila Kateřina Kotoučová.
Cesta v Lužánkách je důležitým komunikačním koridorem spojujícím Bystřici nad Perštejnem sportovním areálem a Centrem Eden. Pro její zatraktivnění byla...