Menu

Kudy z nudy po červené i po modré

31. 08. 2019

„Zviditelnění unikátních turistických značek s nejhustší sítí tras a jejich propojení s tipy na výlety na cestovatelském portálu Kudy z nudy. To je ten nejlepší způsob, jak zvednout lidi z gauče a dostat je po značených trasách do míst a regionů, která na své objevení teprve čekají,“ říká ředitel CzechTourism Jan Herget a doplňuje: „Pozornost si zaslouží i turistické chaty, na kterých trávili víkendy naši rodiče a prarodiče, a které dnes potřebují oživit. V tom pomůže náš propracovaný systém certifikace a vzdělávání.“ K tomu slouží Český systém kvality služeb (ČSKS), jehož realizátorem je agentura CzechTourism. ČSKS uděluje certifikáty organizacím cestovního ruchu (např. kulturním i přírodním památkám) a zárukou kvality služeb je přidělení značky kvality „Q“.



Touto certifikací nyní projdou i objekty Klubu českých turistů. „Většinu chat provozují nájemci nebo odbory KČT, mnohdy s nadšením, ale bez valného financování či jiné podpory. Tato spolupráce jim otevírá nové možnosti v oblasti vzdělání i propagace, což by se následně mělo odrazit i ve vyšší kvalitě poskytovaných služeb,“ kvituje budoucí spolupráci Vratislav Chvátal, předseda Klubu českých turistů.

Kvalita služeb je aktuální i v oblasti pěší turistiky. KČT nyní připravuje po vzoru německých, rakouských a švýcarských kolegů také certifikované pěší trasy. Ty musí splňovat nejvyšší standardy a pohodlí. Sleduje se například délka chůze po asfaltu či zpevněných cestách, délka souběžného vedení trasy s cyklostezkou, atraktivita okolní krajiny, frekvence odpočívadel nebo napojení na parkoviště, nádraží či ubytovací a stravovací služby. „Pilotní projekty certifikovaných tras připravujeme ve spolupráci s Karlovarským a Ústeckým krajem v Krušných horách a Českém Švýcarsku a také v jižních Čechách v oblasti Bechyně a řeky Lužnice,“ dodává Chvátal.
Připravila Ivana Vejvodová, Foto - Štěpána Vrzala/Všudybyl.

www.czechtourism.cz
www.kct.cz  

 



Archiv