Kuchaři Přímky si osvojili základy cukrářského řemesla
12. 05. 2025
Panna cotta, tiramisu, Pavlova… Žáci studující obor Kuchař-číšník získávali nové dovednosti. Na pracovišti odborného výcviku střední odborné školy na Přímětické ulici proběhl kurz základního pečení.
Dvoudenního kurzu, který se ukutečnil ve dnech 5. a 6. května 2025, se zúčastnili žáci třídy KČ2.B studující obor Kuchař–číšník. Mezi zájemci zdokonalit se ve svých dovednostech byla také jedna slečna z Výchovného ústavu Višňové.
Kurz vedla učitelka odborného výcviku Petra Minaříková, která si pro žáky připravila bohatý program zaměřený na přípravu základních cukrářských výrobků. První den se účastníci věnovali výrobě piškotového korpusu, dezertů panna cotta a tiramisu a také přípravě krémů na dort. Druhý den pokračoval přípravou rozvaru z lesních plodů pro panna cottu a výrobou mini dortíků Pavlova. Závěrečnou částí kurzu bylo zdobení hotových výrobků a společná ochutnávka.
Paní učitelka Minaříková hodnotí průběh kurzu pozitivně a vyjádřila spokojenost s aktivním přístupem žáků: „Kurz proběhl dle očekávání a společně s žáky jsme si ho užili. Vše se podařilo dotáhnout do zdárného konce.“
Kurz přinesl žákům nejen nové zkušenosti a dovednosti, ale také možnost spolupráce, kreativity a radosti z dobře odvedené práce. „Kurz byl pro mě zábavnou formou zdokonalování v mém oboru. Společně s paní učitelkou jsem se naučila nové moučníky a dokázala si vytvořit dort dle vlastní fantazie,” zhodnotila Kateřina Zámečníková, žákyně KČ2.B. Připravil Libor Hanzal.
Do hromadných ubytovacích zařízení v Česku přijelo za první tři čtvrtletí celkem 7,8 milionu zahraničních turistů, což bylo o 10 procent více než ve stejném...